piątek, 21 września 2018

Suflet twarogowy ze śliwkami

Dziś na blogu otwarcie jesiennego sezonu.
Przy stole niezwykle słonecznie, słodko, ciepło i śliwkowo...w powietrzu unosi się kojący zapach wanilii i babie lato.
Z kamionkowego naczynia wydyma złote policzki twarogowy suflet pełen soczystych śliwek i zaprasza do wspólnego delektowania się chwilą we wrześniowym słońcu :)
Bardzo prosty w przygotowaniu, otuli dom zapachem wanilii, cynamonu i cytrynowej skórki.
Pyszny na ciepło, jak i na zimno i wspaniały z aromatyczną kawą nawet na śniadanie :)
Kruszcie twaróg i rozpoławiajcie śliwki, bo czas dobrze wkroczyć w pierwszy jesienny weekend!



























Suflet twarogowy ze śliwkami
Potrzebujesz:

  • 500g śliwek węgierek
  • 500g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • nasionka z 1/2 laski wanilii/ 2 krople waniliowego aromatu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki grysiku kukurydzianego / pszennego
  • cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Twaróg pokrusz na mniejsze kawałki i utrzyj z masłem, cukrem, żółtkami jajek, cynamonem, wanilią i cytrynową skórką.
2. Do serowej masy dodaj grysik i dokładnie wymieszaj.
3. Białka jajek ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę serową przy pomocy łyżki lub szpatułki.
4. Śliwki umyj i wypestkuj.
5. Foremkę natłuść masłem i wylej do niej masę serową.
6. Połówki śliwek delikatnie wciskaj w serową masę.
7. Piecz 25-30 min w 180*C.

Smacznego!









































Cottage cheese and plums souffle
Ingredients:
  • 500g of Hungarian plum
  • 500g semi-fat cottage cheese
  • 3 eggs
  • 150g of sugar
  • 100g soft butter
  • grated zest of half a lemon
  • seed of 1/2 vanilla pods / 2 drops of vanilla aroma
  • 1/3 teaspoon of cinnamon
  • 4 tablespoons of corn / wheat semolina
  • powdered sugar for sprinkling
Method:
1. Crumble the cottage cheese/curd into smaller pieces and mix with butter, sugar, egg yolks, cinnamon, vanilla and lemon zest.
2. Add semolina to the cheese mass and mix thoroughly.
3. Whisk egg whites until a stiff foam and gently stir in the mass of cheese with a spoon or spatula.
4. Wash plums and destone them.
5. Grease the mold with butter and pour the cheese mass into it.
6. Gently press the halves of the plums into a cheese mass.
7. Bake 25-30 minutes at 180 * C.

Enjoy!





5 komentarzy:

  1. Nigdy nie lubiłam sufletu :) Być może czas najwyższy ;) Jak zawsze śliczne zdjęcia :* Bardzo proste składniki i wykonanie też nie wydaje się skomplikowane! Zapraszam do siebie: http://lamliwypaznokiec.blogspot.com/2018/09/wiem-jak-to-jest-ponac-zywcem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki trochę niby suflet, bo ciężkość twarogu nie pozwala zanadto wyrosnąć. Jest prosty i naprawdę przepyszny! Bardzo polecam i ogromnie dziękuję :) :*

      Usuń
  2. Pychota, bardzo lubię takie słodkości.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...