Wtedy wracamy do swoich czterech kątów, porządkujemy wakacyjne wspomnienia, ustawiamy je na półce i planujemy jesienne wicie domowych kokonów ;)
W złotych promieniach letnio-jesiennego słońca opowiadamy znajomym o wspaniałych doświadczeniach, urokliwych wioskach i dalekich lądach odkrytych podczas upalnych miesięcy.
A wtedy zawsze przyda się filiżanka ulubionej kawy lub pysznej herbaty i coś na ząb ;)
I z tym czymś właśnie przychodzę się dzisiaj podzielić.
Kruche ciasteczka w kształcie pierożków, które łączą w sobie ten piękny, złoty i pełen ciepłych kolorów przełom pór roku, bo wypełnione malinami, które przewodzą latu i jeżynami, które zwiastują zbliżanie się jesieni wspaniale urozmaicą wakacyjne opowieści.
Słodkie, bardzo kruche już przy lepieniu i pachnące cytryną ciasto okala słodko-kwaśne, bardzo owocowe wnętrze, które satysfakcjonuje podniebienie :)
Podawać można na ciepło i na zimno...jak kto woli i jaka akurat aura za oknem :)
Kruche maślane pierożki malinowo-jeżynowe
Potrzebujesz:
- 300g mąki krupczatki
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 150g malin
- 100g jeżyn
- 1 czubata łyżka cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Mąkę, cukier, masło, sól, wodę i skórkę z cytryny wymieszaj i szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto.
1. Mąkę, cukier, masło, sól, wodę i skórkę z cytryny wymieszaj i szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto.
2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min.
3. Schłodzone ciasto podziel na 8-10 części i z każdej uformuj okrągły placuszek.
4. Maliny wymieszaj z przekrojonymi na pół jeżynami i cukrem.
5. Na środek każdego placuszka układaj ok. 1 czubatej łyżki owoców i zawiń w pierożek.
6. Układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz przez 20-25min. w 180*C (grzanie: góra-dół).
Smacznego!
Buttery raspberry and blackberry crust dumplings
Ingredients:
- 300 g of coarse ground flour
- 1 egg yolk
- 2 tablespoons powdered sugar
- 150g of cold butter, diced
- pinch of salt
- 3 tablespoons of cold water
- zest grated of 1/2 lemon
- 150g raspberries
- 100g blackberry
- 1 heaped spoon of sugar
Method:
1. Mix flour, sugar, butter, salt, water and lemon zest, and knead the smooth dough with quick movements.
2. Form the dough into a ball, wrap in plastic wrap and put in the fridge for 30 minutes.
3. Divide the chilled dough into 8-10 parts and form a round cake with each.
4. Mix raspberries with halved blackberries and sugar.
5. Place 1 heaped tablespoon of fruit in the center of each cake and wrap in a dumpling.
6. Put on a baking tray lined with baking paper.
7. Bake for 20-25min. in 180*C (heating: up-down).
Enjoy!
ale mam smaka :) na takie pierożki :) apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) są naprawdę wyśmienite :D
UsuńMaliny i jeżyny to bardzo pyszny duet!
OdpowiedzUsuńZjadłabym dużo...
To prawda :)
UsuńPiękne zdjęcia! Czuć w nich delikatność tych pierożków ;)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękuję :)
UsuńW smaku na pewno niebiańskie, bo nadzienie zachęca do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne! ogromnie polecam :D
UsuńPiękności i pyszności :) Nic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki! :)
Usuńpyszności ;) wpadam na jednego, mogę?
OdpowiedzUsuńjasne! zapraszam! :)
Usuńcoś pysznego! idealne dla każdego Łasucha :D
OdpowiedzUsuńo tak! :) moja mama pochłonęła 3 na raz :)
UsuńNarobiłaś mi smaka na takie pierożki
OdpowiedzUsuńcóż...cieszę się bardzo :) jestem pewna, że przepis przypadnie Ci do gustu :D
UsuńJak bym zjadła takie pierozki! Przeczytałam ich opis i od razu poczułam ten smak i zapach. Muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńSą naprawdę warte uwagi i podniebienia :) dziękuję :)
UsuńPysznie wyglądają ❤ pewnie bosko smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :D tak, są pyszne i rozpływają się w ustach :)
Usuńapetyczne zdjecia :) pierożki cudownie się prezentują!!!
OdpowiedzUsuńogromnie dziękuję! :)
Usuń