niedziela, 25 sierpnia 2019

Czekoladowy krem espresso z migdałami i jeżynami

Kawa i czekolada to jedno z najbardziej udanych połączeń i też najpopularniejsze w naszej codzienności.
Kto z nas nie ma czasami ochoty na słodkie co nieco do porannej lub popołudniowej kawy?
W większości przypadków jest to coś czekoladowego albo zawierającego w sobie czekoladowe części, bo nic tak wspaniale nie komponuje się z kawą na podniebieniu jak rozpływająca się w ustach, gęsta czekoladowość :)
Połączyłam oba te smaki, dodałam kruszone migdały i świeże jeżyny, z którymi o tej porze roku kumpluję się szalenie, i tak powstały filiżanki czeko-szczęścia.
Gęsty krem czekoladowy espresso albo mocca, bo tak nazywa się połączenie kawy z czekoladą w świecie baristów.
Kremową konsystencję przełamują drobne kawałeczki migdałów, a ciężki czekoladowo-kawowy smak rozjaśniają słodkie, lekko kwaskowate jeżyny, które są absolutnie wspaniałym dopełnieniem całego deseru.
Co prawda ułożyłam je tylko na górze ale polecam sukcesywnie je sobie dokładać w miarę zagłębiania się w krem :) Pycha!
W dekoracji występują stokrotki, które zakwitły na moim balkonie dopiero teraz...płatki nagietka i najmniejsze ze znalezionych listki mięty...no i cudne jeżyny ♥
Tu wszystko rozpływa się w ustach i wszystko idealnie się ze sobą przeplata, jak koniec lata z początkiem jesieni :)




























Czekoladowy krem espresso z migdałami i jeżynami
Potrzebujesz:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 250g mascarpone
  • 2 żółtka jaja
  • 4 łyżeczki cukru
  • 50g mielonych lub kruszonych migdałów
  • świeże jeżyny
Sposób przyrządzenia:
1. Rozpuść czekoladę razem z mascarpone w kąpieli wodnej.
2. Dodaj do czekolady kawę i dokładnie wymieszaj masę - odstaw do przestygnięcia.
3. W misce ubij żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
4. Ciągle miksując, dodawaj stopniowo przestudzoną masę czekoladową do ubijanych żółtek - miksuj do całkowitego połączenia.
5. Dodaj pokruszone migdały, wymieszaj i przelej krem do miseczek/ filiżanek.
6. Schłodź w lodówce i podawaj ze świeżymi jeżynami.

Smacznego!












































































Chocolate espresso cream with almonds and blackberries
Ingredients:
  • 50g dark chocolate
  • 2 teaspoons of instant coffee
  • 250g mascarpone
  • 2 egg yolks
  • 4 teaspoons of sugar
  • 50g ground or crushed almonds
  • fresh blackberries

Method:
1. Melt the chocolate together with the mascarpone in a water bath.
2. Add coffee to chocolate and mix thoroughly - set aside to cool.
3. In a bowl, beat the egg yolks and sugar to a light, fluffy mass.
4. Still mixing, gradually add the cooled chocolate mass to the beaten yolks - mix until completely combined.
5. Add crushed almonds, mix and pour the cream into the cups.
6. Cool in the fridge and serve with fresh blackberries.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...