Kto z nas nie ma czasami ochoty na słodkie co nieco do porannej lub popołudniowej kawy?
W większości przypadków jest to coś czekoladowego albo zawierającego w sobie czekoladowe części, bo nic tak wspaniale nie komponuje się z kawą na podniebieniu jak rozpływająca się w ustach, gęsta czekoladowość :)
Połączyłam oba te smaki, dodałam kruszone migdały i świeże jeżyny, z którymi o tej porze roku kumpluję się szalenie, i tak powstały filiżanki czeko-szczęścia.
Gęsty krem czekoladowy espresso albo mocca, bo tak nazywa się połączenie kawy z czekoladą w świecie baristów.
Kremową konsystencję przełamują drobne kawałeczki migdałów, a ciężki czekoladowo-kawowy smak rozjaśniają słodkie, lekko kwaskowate jeżyny, które są absolutnie wspaniałym dopełnieniem całego deseru.
Co prawda ułożyłam je tylko na górze ale polecam sukcesywnie je sobie dokładać w miarę zagłębiania się w krem :) Pycha!
W dekoracji występują stokrotki, które zakwitły na moim balkonie dopiero teraz...płatki nagietka i najmniejsze ze znalezionych listki mięty...no i cudne jeżyny ♥
Tu wszystko rozpływa się w ustach i wszystko idealnie się ze sobą przeplata, jak koniec lata z początkiem jesieni :)
Czekoladowy krem espresso z migdałami i jeżynami
Potrzebujesz:
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250g mascarpone
- 2 żółtka jaja
- 4 łyżeczki cukru
- 50g mielonych lub kruszonych migdałów
- świeże jeżyny
Sposób przyrządzenia:
1. Rozpuść czekoladę razem z mascarpone w kąpieli wodnej.
2. Dodaj do czekolady kawę i dokładnie wymieszaj masę - odstaw do przestygnięcia.
3. W misce ubij żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
4. Ciągle miksując, dodawaj stopniowo przestudzoną masę czekoladową do ubijanych żółtek - miksuj do całkowitego połączenia.
5. Dodaj pokruszone migdały, wymieszaj i przelej krem do miseczek/ filiżanek.
6. Schłodź w lodówce i podawaj ze świeżymi jeżynami.
Smacznego!
Chocolate espresso cream with almonds and blackberries
Ingredients:
Method:
1. Melt the chocolate together with the mascarpone in a water bath.
2. Add coffee to chocolate and mix thoroughly - set aside to cool.
3. In a bowl, beat the egg yolks and sugar to a light, fluffy mass.
4. Still mixing, gradually add the cooled chocolate mass to the beaten yolks - mix until completely combined.
5. Add crushed almonds, mix and pour the cream into the cups.
6. Cool in the fridge and serve with fresh blackberries.
Enjoy!
2. Dodaj do czekolady kawę i dokładnie wymieszaj masę - odstaw do przestygnięcia.
3. W misce ubij żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
4. Ciągle miksując, dodawaj stopniowo przestudzoną masę czekoladową do ubijanych żółtek - miksuj do całkowitego połączenia.
5. Dodaj pokruszone migdały, wymieszaj i przelej krem do miseczek/ filiżanek.
6. Schłodź w lodówce i podawaj ze świeżymi jeżynami.
Smacznego!
Chocolate espresso cream with almonds and blackberries
Ingredients:
- 50g dark chocolate
- 2 teaspoons of instant coffee
- 250g mascarpone
- 2 egg yolks
- 4 teaspoons of sugar
- 50g ground or crushed almonds
- fresh blackberries
Method:
1. Melt the chocolate together with the mascarpone in a water bath.
2. Add coffee to chocolate and mix thoroughly - set aside to cool.
3. In a bowl, beat the egg yolks and sugar to a light, fluffy mass.
4. Still mixing, gradually add the cooled chocolate mass to the beaten yolks - mix until completely combined.
5. Add crushed almonds, mix and pour the cream into the cups.
6. Cool in the fridge and serve with fresh blackberries.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz