Kwaskowate owoce zatopione w słodkim syropie przesiąkniętym kakaową nutą, która nadaje tego niepowtarzalnego smaku i charakteru.
Idealne ze świeżymi rogalami lub grubą kromką chałki na leniwe śniadanie, kiedy słońce przedziera się prze wciąż zielone liście :)
Delikatny dodatek likieru sprawia, że całość zyskuje głębię i to coś, co wynosi smak na kolejny poziom.
To coś więcej, niż wiśnie w syropie i coś więcej, niż czeko-wiśnia...to ciężki smak pełen wdzięku i delikatnej dostojności, który doda szyku Waszym ciastom, deserom i wszystkiemu, do czego ich użyjecie.
To taki Czarny Las w słoiczku!
Wystarczy, że ubijecie śmietanę, dodacie te oto wiśnie i oprószycie lekko kakao i przepyszny, najprostszy deser gotowy ;)
Będą także wyśmienite na serniku.
Polecam ogromnie, dopóki można zaopatrzyć się w owocowe rubiny i oczerwienić przy drylowaniu lekko kwaśnym sokiem...po same łokcie ;)
Wiśnie w syropie po szwarcwaldzku
na 3-4 słoiczki
Potrzebujesz:
- 1kg świeżych wiśni
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 300g cukru
- 75ml kirchu lub wiśniowego likieru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Wydryluj wiśnie i umieść w garnku z grubym dnem.
2. Zasyp owoce cukrem i kakao - wymieszaj.
3. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok.2h.
4. Dodaj skórkę z cytryny i likier - gotuj jeszcze 10-15min.
5. Przełóż wiśnie w syropie do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostudzenia.
Smacznego!
Black cherries in Black Forest syrup
for 3-4 jars
Ingredients:
- 1kg fresh cherries
- 2 tablespoons bitter cocoa
- 300g sugar
- 75ml kirch or cherry liqueur
- zest of 1/2 lemon
Method:
1. Drill cherries and place in a pot with a thick bottom.
2. Cover the fruit with sugar and cocoa - mix.
3. Cook on low heat for about 2 hours.
4. Add lemon zest and liqueur - cook for another 10-15min.
5. Transfer the cherries in syrup to boiled jars, tightly seal and set aside upside down to cool.
Enjoy!
W akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz