Są takie dni, kiedy postanawiam, że oto czas najwyższy na nowy wpis.
I chciałabym tak opisać te pyszności ale nie mam zupełnie weny, żeby popłynąć na słowach, jak na białym żaglowcu.
Gapię się wtedy na zdjęcia, przeglądam przepis, wspominam smak...mijają kolejne kwadranse, a ja kasuję dziesiąty raz wstępne zdanie.
Zatem nie będę się za bardzo rozwodzić, bo i tak za wiele z tego nie będzie ;)
Nadmienię jednak, że dziś w Słonecznej Kuchni absolutna klasyka ciepłych słodkości, na myśl o których od razu robi się ciepło w środku.
Złociste, pulchniutkie racuchy z jabłkami to z pewnością wspomnienie dzieciństwa wielu z nas i jedna z tych pyszności, którym ciężko się oprzeć, gdy ich złoty kopczyk piętrzy się na talerzu.
Żeby wprowadzić więcej zimowego klimatu, racuszki przygotowałam na kefirze, a jabłka pokroiłam w kostkę i od razu wymieszałam z ciastem.
Pod kuchennym sufitem unosi się rozkoszny zapach przytulnego ciepła wysmażonych słodkości i sypie się cukier puder, pokrywając racuchy bielutką warstwą.
Są przepyszne, łatwe w przygotowaniu i z pewnością zaspokoją zimową potrzebę na małe co nieco, gdy za oknem puchną śniegowe zaspy ;)
Krójcie jabłka i mieszajcie ciasto na kefirze, sprawiając sobie odrobinę dziecięcej radości Racuszkami z jabłkiem!
Racuszki z jabłkiem na kefirze
Potrzebujesz:
- 3 jabłka
- 1 jajko
- 1 szklankę mąki
- 200ml kefiru
- 1 łyżkę cukru
- szczyptę soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- 3 apples
- 1 egg
- 1 cup of flour
- 200ml of kefir
- 1 tablespoon of sugar
- a pinch of salt
- frying oil
- powdered sugar for sprinkling
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz