sobota, 9 stycznia 2021

Racuszki z jabłkiem na kefirze

Są takie dni, kiedy postanawiam, że oto czas najwyższy na nowy wpis.
I chciałabym tak opisać te pyszności ale nie mam zupełnie weny, żeby popłynąć na słowach, jak na białym żaglowcu.
Gapię się wtedy na zdjęcia, przeglądam przepis, wspominam smak...mijają kolejne kwadranse, a ja kasuję dziesiąty raz wstępne zdanie.
Zatem nie będę się za bardzo rozwodzić, bo i tak za wiele z tego nie będzie ;)
Nadmienię jednak, że dziś w Słonecznej Kuchni absolutna klasyka ciepłych słodkości, na myśl o których od razu robi się ciepło w środku.
Złociste, pulchniutkie racuchy z jabłkami to z pewnością wspomnienie dzieciństwa wielu z nas i jedna z tych pyszności, którym ciężko się oprzeć, gdy ich złoty kopczyk piętrzy się na talerzu.
Żeby wprowadzić więcej zimowego klimatu, racuszki przygotowałam na kefirze, a jabłka pokroiłam w kostkę i od razu wymieszałam z ciastem.
Pod kuchennym sufitem unosi się rozkoszny zapach przytulnego ciepła wysmażonych słodkości i sypie się cukier puder, pokrywając racuchy bielutką warstwą.
Są przepyszne, łatwe w przygotowaniu i z pewnością zaspokoją zimową potrzebę na małe co nieco, gdy za oknem puchną śniegowe zaspy ;)
Krójcie jabłka i mieszajcie ciasto na kefirze, sprawiając sobie odrobinę dziecięcej radości Racuszkami z jabłkiem!







































Racuszki z jabłkiem na kefirze
Potrzebujesz:

  • 3 jabłka
  • 1 jajko
  • 1 szklankę mąki
  • 200ml kefiru
  • 1 łyżkę cukru
  • szczyptę soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę.
2. W misce połącz jajko z kefirem, następnie dodaj mąkę z cukrem i solą - połącz na jednolite ciasto.
3. Do ciasta dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
4. Smaż racuszki ( ok. 1-1,5 łyżki ciasta na 1 racucha) na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
5. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!








































Apple & kefir beignets
Ingredients:
  • 3 apples
  • 1 egg
  • 1 cup of flour
  • 200ml of kefir
  • 1 tablespoon of sugar
  • a pinch of salt
  • frying oil
  • powdered sugar for sprinkling
Method:
1. Wash the apples, remove the seeds and cut them into small cubes.
2. In a bowl, combine the egg with kefir, then add the flour, sugar and salt - combine to make a uniform dough.
3. Add diced apples to the dough and mix thoroughly.
4. Fry the beignets (about 1-1.5 tablespoons of dough for 1 piece) in hot oil until golden on both sides.
5. Serve sprinkled with powdered sugar.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...