wtorek, 27 czerwca 2023

Cynamonki z truskawkami na święto lata

Mogę jeść truskawki na okrągło, a koktajl ze zmiksowanych truskawek z mlekiem owsianym stał sie dla mnie odkryciem najpyszniejszym tego sezonu, który mogę pić od rana do wieczora :)
Ale dziś zapraszam na soczyste cynamonki z tymi wspaniałymi owocami!
Upiekłam te bułeczki na letnie przesilenie i święto lata Midsommar, które jest chyba jednym z najhuczniej obchodzonych dni przez szwedów w roku, z wiankami na głowachm, wśród zieleni, uśmiechów i truskawek :)
I tym radosnym czasem inspirowałam się, piekąc truskawkowe cynamonki.
W pulchne drożdżowe ciasto z cynamonem zawinęłam soczyste truskawki i odrobinę migdałów, które od czasu do czasu wesoło chrupią.
Mięciutkie w środku, soczyste w każdym kęsie i delikatnie chrupiące z wierzchu cynamonki wypełnione po brzegi czerwcową lepkością truskawek to pyszna letnia słodkość, którą z powodzeniem zpakujecie do plecaków na daleką lub bliską wyprawę, albo do pracy na truskawkowe drugie śniadanie i spotkanie z ulubionymi ludźmi.
Do tego jeszcze w zwieńczeniu śmietankowy serek mascarpone połączony z jogurtem i miodem, które wspaniale łączą się z truskwakami i można odpłynąć na puszystej, drożdżowej chmurce rozkoszy.
A jeśli macie ochotę na więcej owocowych pomysłów na cynamonki, koniecznie sprawdźcie te z jagodami i fioletowym sosem! :)























Cynamonki z truskawkami

Potrzebujesz:

Na ciasto drożdżowe
  • 25g świeżych drożdży / 7g suszonych
  • 250ml letniego mleka
  • 50g cukru
  • 415g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 100g masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
  • 400g truskawek
  • 1 łyżka płatków migdałowych / kruszonych migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
Polewa:
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
Sposób przyrządzenia:
1. W misce: drożdże z cukrem rozpuść w letnim mleku do całkowitego połączenia.
2. Dodaj mąkę, sól i cynamon i zacznij wyrabiać ciasto.
3. Dodaj masło i zagniataj do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
4. Odstaw miskę z ciastem pod przykryciem do wyrastania na 45min.
5. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20cm x 40cm.
6. Posmaruj powierzchnię równomiernie nadzieniem borówkowym i zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku.
7. Pokrój na plastry grubości ok. 2-3cm i 
układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 20min. do wyrośnięcia.
8. Piecz w 180*C przez 20-25min.
9. Podawaj z borówkową polewą.

Nadzienie:
1. Truskawki pokrój w drobną kosteczkę.
2. Wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i cukrem bardzo dokładnie. 

Polewa:
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Smacznego!








































Cinnamon rolls with strawberries
Ingredients:
For yeast dough
  • 25g fresh yeast / 7g dried
  • 250 ml of lukewarm milk
  • 50g of sugar
  • 415 g of wheat flour
  • 1 teaspoon of ground cinnamon
  • pinch of salt
  • 100 g of butter at room temperature
Filling:
  • 400g of strawberries
  • 1 tbsp flaked almonds/crushed almonds
  • 1 tablespoon of sugar
  • 1 tablespoon of potato starch
Icing:
  • 1 heaping tablespoon of mascarpone
  • 1 teaspoon of honey
  • 2 tablespoons of natural Greek yogurt
Method:
1. In a bowl: Dissolve yeast with sugar in lukewarm milk until completely combined.
2. Add the flour, salt and cinnamon and start kneading the dough.
3. Add the butter and knead until you get a uniform, smooth dough.
4. Leave the bowl with the dough covered to rise for 45 minutes.
5. Put the risen dough on a floured surface and roll it out into a rectangle measuring approx. 20cm x 40cm.
6. Spread the blueberry filling evenly over the surface and roll the roulade along the long side.
7. Cut into slices about 2-3 cm thick and place the buns on a baking tray lined with baking paper, leave for 20 minutes. to grow up.
8. Bake at 180*C for 20-25 minutes.
9. Serve with blueberry sauce.

Filling:
1. Cut the strawberries into small cubes.
2. Mix with potato starch and sugar very thoroughly.

Icing:
1. Combine all ingredients thoroughly.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...