Mogę jeść truskawki na okrągło, a koktajl ze zmiksowanych truskawek z mlekiem owsianym stał sie dla mnie odkryciem najpyszniejszym tego sezonu, który mogę pić od rana do wieczora :)
Ale dziś zapraszam na soczyste cynamonki z tymi wspaniałymi owocami!
Upiekłam te bułeczki na letnie przesilenie i święto lata Midsommar, które jest chyba jednym z najhuczniej obchodzonych dni przez szwedów w roku, z wiankami na głowachm, wśród zieleni, uśmiechów i truskawek :)
I tym radosnym czasem inspirowałam się, piekąc truskawkowe cynamonki.
W pulchne drożdżowe ciasto z cynamonem zawinęłam soczyste truskawki i odrobinę migdałów, które od czasu do czasu wesoło chrupią.
Mięciutkie w środku, soczyste w każdym kęsie i delikatnie chrupiące z wierzchu cynamonki wypełnione po brzegi czerwcową lepkością truskawek to pyszna letnia słodkość, którą z powodzeniem zpakujecie do plecaków na daleką lub bliską wyprawę, albo do pracy na truskawkowe drugie śniadanie i spotkanie z ulubionymi ludźmi.
Do tego jeszcze w zwieńczeniu śmietankowy serek mascarpone połączony z jogurtem i miodem, które wspaniale łączą się z truskwakami i można odpłynąć na puszystej, drożdżowej chmurce rozkoszy.
A jeśli macie ochotę na więcej owocowych pomysłów na cynamonki, koniecznie sprawdźcie te z jagodami i fioletowym sosem! :)
Cynamonki z truskawkami
Potrzebujesz:
- 25g świeżych drożdży / 7g suszonych
- 250ml letniego mleka
- 50g cukru
- 415g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 100g masła w temperaturze pokojowej
- 400g truskawek
- 1 łyżka płatków migdałowych / kruszonych migdałów
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka mascarpone
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
1. W misce: drożdże z cukrem rozpuść w letnim mleku do całkowitego połączenia.
2. Dodaj mąkę, sól i cynamon i zacznij wyrabiać ciasto.
7. Pokrój na plastry grubości ok. 2-3cm i układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 20min. do wyrośnięcia.
1. Truskawki pokrój w drobną kosteczkę.
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
- 25g fresh yeast / 7g dried
- 250 ml of lukewarm milk
- 50g of sugar
- 415 g of wheat flour
- 1 teaspoon of ground cinnamon
- pinch of salt
- 100 g of butter at room temperature
- 400g of strawberries
- 1 tbsp flaked almonds/crushed almonds
- 1 tablespoon of sugar
- 1 tablespoon of potato starch
- 1 heaping tablespoon of mascarpone
- 1 teaspoon of honey
- 2 tablespoons of natural Greek yogurt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz