sobota, 24 czerwca 2023

Z ŁĄKI NA TALERZ: Syrop z kwiatów czarnego bzu

Doprawdy...jak do tego doszło, nie wiem, że wciąż na blogu nie ma przepisu na syrop z czarnego bzu, choć w od lat regularnie zapełniam nim zapasy na chłodne miesiące.
Dlatego przybywam czym prędzej z bardzo prostą recepturą, dopóki jeszcze można zebrać ostatnie kwiaty z tego wspaniałego krzewu.
Odurzający, słodki zapach kwiatów miesza się z orzeźwiającym aromatem cytryn, tworząc przy tym jeden z najpyszniejszych smaków młodego lata.
Całą tę rozkosz można zachomikować w butelkach i słoiczkach i cieszyć się czerwcowym słońcem i wspomnieniem soczyście zielonej trawy, gdy za oknem jesienne zawieje lub śnieżny puch.
Ten syrop jest wspaniały również jako baza do letniej lemoniady, a dodatkowo dzięki przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, immunomodulującym i przeciwdrobnoustrojowym właściwościom kwiatów czarnego bzu, fantastycznie wspiera odporność i wspomaga w czasie przeziębienia i problemów z górnymi drogami oddechowymi.
Jeżeli w Waszej okolicy kwiaty już przekwitły, nic straconego!
Poczekajcie do schyłku lata, gdy na krzewach pojawią się kiście czarnych owoców, które mają tak samo wspierające organizm właściwości, choć smak to już zupełnie inna, pyszna bajka :)
Z łatwością przygotujecie pyszny sok z czarnego bzu, który pojawił się na blogu jako jeden z pierwszych przepisów, a ten dzisiejszy kwiecisty koniecznie zachowajcie na przyszły sezon.
Zapewniam, że każdy etap jego przygotowywania i efekt końcowy są tego warte! :D























Syrop z kwiatów czarnego bzu
Potrzebujesz:

  • ok. 40 kwiatostanów czarnego bzu
  • 4-5 cytryn
  • 2,5 litra gorącej wody
  • 500g cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Kwiaty obetnij z grubszych łodyg i umieść w dużym garnku.
2. Cytryny sparz i dokładnie wyszoruj, pokrój w plasterki i dodaj do kwiatów.
3. Zalej całość gorącą wodą, przykryj i odstaw w zacienione, chłodne miejsce na 24h.
4. Zlej płyn do innego garnka i dokładnie odciśnij kwiaty z cytryną.
5. Do naparu dodaj cukier i podgrzej do ok. 90*C - mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
6. Gorący syrop przelej do wyparzonych butelek / słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!






































Elderberry flower syrup
Ingredients:
  • about 40 elderberry inflorescences
  • 4-5 lemons
  • 2.5 liters of hot water
  • 500g of sugar
Method:
1. Cut the flowers from the thicker stems and place them in a large pot.
2. Scald and scrub the lemons thoroughly, cut into slices and add to the flowers.
3. Pour hot water over the flowers and lemons, cover and leave in a shaded, cool place for 24 hours.
4. Pour the liquid into another pot and carefully squeeze the remain liquid from flowers with lemon.
5. Add sugar to the infusion and heat it to about 90*C - stir until the sugar dissolves completely.
6. Pour the hot syrup into sterilized bottles/jars, close tightly and leave upside down to cool completely.

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...