sobota, 26 października 2024

Kotlety mielone w gruszkach z pieczarkami

Na blogu nie pojawia się wiele mięsnych potraw, bo i w moim menu jest go już trochę mniej, niż kiedyś ale kiedy się pojawia...za każdym razem wywołuje przyjemne mruczenie przy każdym kolejnym kęsie :)
Dziś zapraszam na kotlety mielone i to w niezwykle październikowej odsłonie.
Złociste kotlety o lekko korzennym aromacie, który zawdzięczają gałce muszkatołowej, przeplatane zielonymi kawałkami natki pietruszki, pysznią się na grubej poduszce z soczystych gruszek i jędrnych pieczarek.
Do tego jeszcze garść ziół, które dodają aromatu i wybijają jesienne smaki pod kulinarne niebiosa.
Jeżeli lubicie połączenie słodko-słone, to te kotlety z pewnością przypadną Wam do gustu, rozpieszczając jesienne podniebienia.
Owocowo słodkie gruszki świetnie komponują się z soczystymi kotletami, podbijając ich smak i dodając niezwykłej głębi wraz z wędzonym boczkiem, który ociepla smaki i otula je wędzonym aromatem.
Tu wszystkie smaki i tekstury przeplatają się w idealnej harmonii wytrawnej strony jesieni :)
Możecie podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kluseczki, czy kasza gryczana i rozpieścić się tymi wyśmienitymi kotletami mielonym w gruszkach z pieczarkami!
A jeśli nie jecie mięsa, to zapewniam, że warto przygotować sobie gruszki z pieczarkami i zastąpić boczek odrobiną wędzonej papryki...to też będzie jesienne niebo na talerzu! :)
























Kotlety mielone w gruszkach z pieczarkami

Potrzebujesz:

  • 400g mielonej wieprzowiny lub indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtaczania
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała posiekana drobno cebula
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
Do tego:
  • 100g wędzonego surowego boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g pieczarek
  • 2 gruszki
  • 3 gałązki tymianku / 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła
Sposób przyrządzenia:
1. Mięso mielone połącz z pozostałymi składnikami i wyrób na jednolitą masę.
2. Uformuj ok. 6-8 kotletów i obtocz w bułce tartej.
3. Smaż na złoto z obu stron, ok 4 min na stronę na mniejszym ogniu.

Do tego:
1. Boczek wędzony pokrój w kostkę i wytop na patelni.
2. Zdejmij chrupiący boczek z patelni i podsmaż na pozostałym tłuszczu pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.
3. Dodaj pokrojone w półplasterki lub większą kostkę gruszkę i pieczarki, dodaj zioła i przyprawy i duś całość pod przykryciem przez ok. 10-15min, aż gruszki zmiękną i puszczą sok.
4. Zdejmij gruszki z ognia i dodaj masło, pozwól mu się rozpuścić i wmieszać w sos.
5. Dopraw jeszcze do smaku, jeśli potrzeba, dodaj podsmażony boczek i ułóż kotlety - przykryj i odstaw na 5 min, żeby smaki mogły się lekko przegryźć.

Smacznego!




Pork chops in pears with mushrooms
Ingredients:
  • 400g minced pork or turkey
  • 1 egg
  • 2 tablespoons breadcrumbs + for coating
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 1 small onion, finely chopped
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/3 teaspoon pepper
  • oil for frying
Add to this:
  • 100g smoked raw bacon
  • 1 onion
  • 1 clove garlic
  • 150g mushrooms
  • 2 pears
  • 3 sprigs of thyme / 1/2 teaspoon dried
  • 1 sprig of fresh rosemary
  • salt and pepper to taste
  • 1 teaspoon butter
Method:
1. Combine the minced meat with the remaining ingredients and knead into a smooth mass.
2. Form about 6-8 patties and coat in breadcrumbs.
3. Fry until golden on both sides, about 4 minutes per side on low heat.

Pears:
1. Dice the smoked bacon and render in a pan.
2. Remove the crispy bacon from the pan and fry the diced onion and garlic in the remaining fat.
3. Add the pear and mushrooms cut into half-slices or larger cubes, add the herbs and spices and simmer covered for about 10-15 minutes, until the pears soften and release their juice.
4. Remove the pears from the heat and add the butter, let it melt and mix into the sauce.
5. Season to taste, if necessary, add the fried bacon and arrange the patties - cover and set aside for 5 minutes so that the flavors can slightly combine.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...