Ich urok i atmosfera, jaką wprowadzają swoim zapachem, który przy obieraniu owoców wypełnia nawet najciemniejszy kąt, zachęcają do otaczania się nimi z każdej strony...włączając w to wypychanie soczystymi cząstkami policzki.
Od kilku sezonów na blogu w świątecznej rubryce prym wiedzie nalewka mandarynkowa, dlatego wiedziona tym trendem i mandarynkami, przygotowałam mus mandarynkowy w mandarynkowych miseczkach :)
Maleńkie porcje skrywające w sobie ogromny smak rozpieszczą niejedno świąteczne podniebienie owocowym smakiem o kremowej konsystencji i cynamonowyh nutach w tle.
Można go jeść już godzinę po przygotowaniu ale zdecydowanie lepiej smakuje po nocowaniu w lodówce.
Ten mandarynkowy mus/krem świetnie sprawdzi się również do przełożenia ciast lub do wypełnienia kruchych babeczek i tart.
Prosty, szybki w przygotowaniu i zaskakujący, szczególnie wtedy, gdy podacie go w wydrążonych mandarynkowych miseczkach, które wyglądają niezwykle uroczo :)
A zatem ubijajcie żółtka z cukrem i wydrążajcie mandarynki, niech pachnie świętami!
Mus mandarynkowy
Potrzebujesz:
- 6szt mandarynek
- 180g serka typu Philadelphia
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- sok z cytryny/pomarańczy do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Mandarynki umyj i odetnij nożem górę owocu tak, aby powstała miseczka i czapeczka.
2. Delikatnie, przy pomocy łyżeczki, wydrąż miąższ mandarynek ze skórki.
3. Wyjmij pestki z owoców i przełóż owoce do blendera - zmiksuj na gładko.
4. Do zmiksowanych mandarynek dodaj serek i cynamon - połącz na gładką, jednolitą masę.
5. W osobnym naczyniu ubij żółtka z cykrem pudrem na jasną, puszystą masę i połącz z masą serową.
6. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i wmieszaj w masę serową.
7. Masę przełóż do lodówki na 3h. Gdy krem stężeje przełóż go do rękawa cukierniczego i nakładaj do mandarynkowych skórek (możesz od razu nałożyć luźny krem do mandarynkowych miseczek ale objętość może się nieco zmniejszyć po stężeniu.)
8. Gotowe mandarynki z kremem przykryj czapeczkami i oprósz cukrem pudrem, podawaj schłodzone.
Smacznego!
Tangarine mousse
Ingredients:
- 6 tangarines
- 180g Philadelphia cheese
- 2 egg yolks
- 2 tablespoons powdered sugar
- 1/3 teaspoon ground cinnamon
- 1/2 teaspoon gelatin + 2 tablespoons hot water
- zest of 1/2 orange
- juice from lemon/orange to taste
Method:
1. Wash the tangarines and cut off the top of the fruit with a knife to create a bowl and a cap.
2. Gently scoop out the tangarine flesh from the peel using a spoon.
3. Remove the seeds from the fruit and transfer the fruit to a blender - blend until smooth.
4. Add the Philadelphia cheese and cinnamon to the blended tangarines - combine until smooth.
5. In a separate bowl, beat the egg yolks with the icing sugar until light and fluffy and combine with the cheese mass.
6. Dissolve the gelatin in hot water and mix into the cheese mass.
7. Refrigerate the mass for 3 hours. When the cream has set, transfer it to a piping bag and apply to the tangerine peels (you can apply the loose cream to the tangerine bowls straight away, but the volume may decrease slightly after setting.)
8. Cover the finished tangerines with the cream with their caps and sprinkle with icing sugar, serve chilled.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz