poniedziałek, 15 grudnia 2025

Lussekatter - szwedzkie bułeczki szafranowe św. Łucji

Szafranowe bułeczki na dzień św. Łucji piekłam już kiedyś ale wtedy zupełnie się nie udały, jednak tegoroczne udały się znakomicie, dlatego przychodzę z całą tacką tych złotych dobroci :)
Mięciutkie, mocno maślane i niezwykle aromatyczne bułeczki szafranowe są tradycyjnie wypiekane w Szwecji na dzień św. Łucji (st. Lucia), czyli 13 grudnia.
To jedno z najhuczniej obchodzonych dni w Skandynawii, a szczególnie w Szwecji, której św. Łucja jest patronką.
To dzień gdy świętuje się zwycięstwo światła w procesjach prowadzonych przez osoby ubrane na biało, przepasane czerwoną wstęgą, na czele z dziewczynką w wianku z płonącymi świecami, niosących światło w ciemności.
Symbolem tego światła w bułeczkach jest szafran, który miał przepędzać demony i ciemność.
Jednak ten dzień jest obchodzony również w naszym kraju. 
W Pieninach, a dokładnie w Szczawnicy organizowany jest tego dnia Pochód Światła na pamiątkę staropienińskiej tradycji.
Przy muzyce, z lampionami i garnkami oraz łyżkami w dłoniach, wychodzi się na ulicę, by przegonić ciemność i przywitać to co dobre i nowe :)
Wracając jednak do przepisu - te pyszne szafranowe bułeczki niosą w sobie mnóstwo światła ale i maślanej pyszności i słodyczy płynącej z maleńkich suszonych owoców.
Ja wybrałam żurawinę ale możecie wykorzystać do tego rodzynki lub suszone wiśnie.
Do ciasta dodałam jogurt naturalny, by bułeczki były jeszcze delikatniejsze i dłużej zachowały świeżość - czasem w tradycyjnych przepisach można też spotkać dodatek twarogu.
Te pyszne, delikatnie słodkie i puszyste bułeczki idealnie komponują się z ciepłym kakao lub grzanym winem w długie, ciemne zimowe wieczory, wypełniając domy przytulnym zapachem i rozpromieniając talerze ♥
Skusicie się? :)

Lussekatter
na ok. 10szt
Potrzebujesz:
  • 2g szafranu
  • 100ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 330g mąki pszennej
  • 1 jajko + do posmarowania
  • 100g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • suszona żurawina / rodzynki
Sposób przyrządzenia:
1. Szafran umieść w rondelku, zalej mlekiem, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu przez 10min, aż mleko nabierze wyraźnie żółtego koloru .
2. Zdejmij mleko z palnika odczekaj 2 min. i rozpuść w nim całkowicie drożdże - odstaw na 10min.
3. W misce połącz mąkę, sól, jajko, jogurt i zaczyn drożdżowy - zagnieć ciasto.
4. Dodaj masło i dokładnie wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite i gładkie.
5. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
6. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części, następnie każdą z nich uformuj wałeczek o długości ok.20-25cm i zwijaj ciasno w literkę S.
7. W środek każdego zwinięcia umieść rodzynka lub żurawinę.
8. Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w 200*C przez 15min.

Smacznego!


Lussekatter
makes about 10 buns
Ingredients:
  • 2g saffron
  • 100ml milk
  • 3 tablespoons sugar
  • 25g fresh yeast
  • 330g all-purpose flour
  • 1 egg + extra for brushing
  • 100g butter
  • 2 tablespoons plain yogurt
  • a pinch of salt
  • dried cranberries/raisins
Method:
1. Place the saffron in a saucepan, pour in the milk, add the sugar, and simmer over low heat for 10 minutes, until the milk turns a distinct yellow color.
2. Remove the milk from the heat, wait 2 minutes, and then dissolve the yeast completely in it. Set aside for 10 minutes.
3. In a bowl, combine the flour, salt, egg, yogurt, and yeast starter. Knead the dough.
4. Add the butter and knead thoroughly until smooth and uniform.
5. Set the dough aside in a warm place to rise. 
6. Divide the risen dough into 10 equal pieces, then shape each into a roll approximately 20-25cm long and roll it tightly into an S-shape.
7. Place a raisin or cranberry in the center of each roll.
8. Brush the rolls with beaten egg and bake at 200°C (400°F) for 15 minutes.

Enjoy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...