czwartek, 16 marca 2017

Nadziane muffiny w orzechowych beretach

Osobiście chyba nie znam nikogo, kto by nie lubił muffinek, a już szczególnie tych nadzianych ;)
Te, o których piszę dzisiaj są dodatkowo przykryte przepysznym, delikatnym kremem o lekkim posmaku orzechów nerkowca.
Mięciutka kakaowa babeczka ze słodkim porzeczkowym wnętrzem i delikatnym kremem lekko orzechowym...czy to nie brzmi kusząco? ;)
Ten pyszny, przedwiosenny deser zawiera niewielką ilość tłuszczu, także dzięki wykorzystaniu serka naturalnego w podstawie orzechowego kremu.
Idzie wiosna.
Za chwilę świat wybuchnie z wiosenną energią, zalewając wszystko wokół wszelkimi odcieniami zieleni :)
Niecierpliwie czekając na ten moment, zagryzam przedwiosenne popołudnie kakaową muffiną, której orzechowy berecik pozostawia nad ustami słodki wąsik.
Częstujcie się i Wy, już zaparzyłam kawę, żeby nie przegapić nadchodzącego festiwalu zielonych listków! :D
Muffinki w dłonie!
Dodatkowo, jeżeli chcecie, możecie się zaopatrzyć online w bakalie (w tym nerkowce do tego kremu) w sklepie Agnex i skorzystać z poniższej promocji :D














Nadziewane muffiny kakaowe w orzechowych beretach
ok. 10 szt.
Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
Krem:
  • 150g serka naturalnego typu Philadelphia lub President
  • 50g orzechów nerkowca + kilka sztuk do ozdoby
  • 1,5 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki dobrej jakości (najlepiej domowy)
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki na muffiny umieść w misce i miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
2. Foremki na babeczki wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, następnie wypełnij ciastem do końca.
3. Piecz muffiny w 180*C przez ok. 25min.

Krem:
1. Orzechy przeznaczone na krem namocz w miseczce z wodą przez ok. 15min.
2. Odcedź namoczone orzechy, umieść w blenderze, dodaj serek i cukier puder - blenduj do czasu uzyskania puszystego kremu.

Całość:
1. W ostudzonych babeczkach wytnij lub wydrąż łyżeczką niewielkie otwory i wypełnij je dżemem.
2. Wierzchy muffinek posmaruj orzechowym kremem i ozdabiaj pozostałymi orzeszkami nerkowca.

Smacznego!







































Blackcurrant jam stuffed cocoa muffins in cashew nut berets
approx. 10 pieces.
Ingredients:
  • 2 cups of flour
  • 1.5 teaspoons baking powder
  • 1/2 cup brown sugar
  • 2 tablespoons bitter cocoa
  • 1 egg
  • 1 cup milk
  • 1/2 cup vegetable oil
Cream:
  • 150g natural cream cheese in type of Philadelphia
  • 50g cashew nuts + a few pieces for decoration
  • 1.5 tablespoons of powdered sugar
Filling:
  • 3 tablespoons blackcurrant jam - good quality (preferably homemade)
Method:
1. Place all the ingredients for muffins in a bowl and mix until  smooth and completely combined.
2. Lay off the muffins molds with muffin cups or smear with grease and put in a little bit of  breadcrumbs, then fill them with dough to the end.
3. Bake the muffins at 180 * C for approx. 25min.

Cream:
1. Soak nuts in a bowl with water for approx. 15min.
2. Drain the soaked cashew nuts, place in a blender, add cream cheese and powdered sugar - blend until a fluffy cream.

Whole:
1. Cut or hollow with teaspoon small holes in the top of muffins and fill them with jam.
2. Decorate the tops of muffins with nut cream and decorate with remaining cashew nuts.


Enjoy!









































W akcji: Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

2 komentarze:

  1. Mmm, musiały smakować obłędnie!
    Ja też już czekam na wiosnę... Coraz bardziej niecierpliwie, muszę przyznać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły naprawdę wyśmienicie! :D A do wiosny na szczęście już bliżej, niż dalej! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...