Bo Rosja nie tylko pielmienkami słynie ;)
Delikatne i pełne rozwarstwień wypełnionych smakowitymi dodatkami rosyjskie bułeczki są naprawdę przesmaczne i bardzo proste w przygotowaniu.
U mnie w wersji z makiem, czyli jednej z najpopularniejszych w Rosji ale możecie przygotować je ze słodkim serem, orzechami, czy po prostu ze swoim ulubionym dżemem, a potem zatopić zęby w mięciutkiej bułeczce pełnej smaku.
Dodatkową atrakcją przy przyrządzaniu bułeczek jest ich zaplatanie!
Są naprawdę warte uwagi i spróbowania.
Bardzo, bardzo polecam! :D
Pluszki - rosyjskie bułeczki z makiem
8-10 bułeczek
Potrzebujesz:
- 200ml letniego mleka
- 30g roztopionego masła
- 1 łyżeczka majonezu
- 300g mąki pszennej
- 30g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 15g świeżych drożdży
Do tego:
- 2 łyżki roztopionego masła
- cukier
- suchy mak
Sposób przyrządzenia:
1. Zrób rozczyn- w letnim mleku dokładnie rozpuść drożdże z cukrem.
2. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki ciasta, dodaj majonez i stopniowo dolewając rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto.
3. Kiedy ciasto będzie już w miarę zwarte dodaj roztopione masło i wyrób elastyczną masę.
4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30min. do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła.
6. Rozwałkowane ciasto smaruj roztopionym masłem, posypuj cukrem i makiem według uznania.
7. Zawiń każdą bazę na bułkę, jak naleśnika i zrób wzdłuż nacięcie, nie przecinając końców.
8. Końce bułeczek przekładaj pod spód przez zrobione nacięcie.
9. Bułeczki układaj na blasze do pieczenia i piecz w 190*C przez 20min.
Smacznego!
Plushki - Russian poppy buns
8-10 buns
Ingredients:
- 200ml of warm milk
- 30g of melted butter
- 1 teaspoon of mayonnaise
- 300g wheat flour
- 30g of sugar
- 1/4 teaspoon of salt
- 15g fresh yeast
Additionally:
- 2 tablespoons of melted butter
- sugar
- poppyseeds
Method:
1. Dissolve thoroughly yeast with sugar in a warm milk.
2. Mix together all the dry ingredients of the dough in a bowl, add the mayonnaise and while gradually adding the yeast leaven, knead the dough.
3. When the dough is going to be relatively done, add the molten butter and knead until elastic.
4. Cover the cake with a cloth and set aside in a warm place for about 30 min. to rise.
5. Split the dough into 8-10 equal parts and roll each into a circle shape.
6. Smear the dough with melted butter, sprinkle with sugar and poppyseeds at the discretion.
7. Wrap each base and make a cut along without cutting the ends.
8. Place the ends of the buns underneath cut and put into the hole.
9. Place the buns on a baking tray and bake at 190 * C for 20 minutes.
Enjoy!
W akcji:
Wyglądają apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńsą naprawdę smaczne! dziękuję! :)
UsuńŚlicznie to wygląda, właśnie piję kawkę i żałuję, że nie mogę do niej zjeść takich cudnych bułeczek.
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Może uda się następnym razem! Myślę, że spokojnie można kombinować przy wersji bezglutenowej ;)
Usuń