czwartek, 23 marca 2017

Wielkanocne bułeczki zające z kremowym farszem i kiełbaskami

Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, a ponieważ w zeszłym roku wrzuciłam tu swoje pomysły wielkanocne na ostatnią chwilę, to w tym zamierzam bez pośpiechu podrzucać od czasu do czasu moje propozycje na świątecznie śniadaniowy stół.
Pierwsze wskakują grubiutkie, drożdżowe zające :D
Puchate, o chrypiących uszkach i wypełnione przepysznym farszem z białą kiełbasą, ziołami i kremowymi nutami miodu z musztardą.
U wielu podaje się barszcz biały z jajkiem ugotowanym na twardo lub sadzonym, albo bez jajek ale za to z kiełbasą, a w mojej rodzinie barszcz biały występuje w postaci pitnej, czysty i wyrazisty w smaku.
Myślę, że właśnie do zagryzania takiego barszczu sprawdzą się świetnie te uszate bułeczki pełne pyszności! :)
Będą świetne także jako sycąca przekąska, drugie śniadanie do pracy, czy szkoły.
Gorące smakują naprawdę wybornie!
A kicając po wielkanocnym stole, z pewnością zauroczą każdego gościa :)
Te zajęcze bułeczki są naprawdę proste w wykonaniu- farsz jest zwarty, więc łatwo go opakować elastycznym ciastem, a długość uszu i wielkość ogonków zależy już tylko od Waszej wyobraźni ;)
Czas zatem zagnieść drożdżowe i upichcić ten prosty, pachnący wiosną farsz!
































































Faszerowane bułeczki zające
na 6 sztuk
Potrzebujesz:
Bułki:

  • 300g mąki
  • 10g świeżych drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 40g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 5-6 cienkich białych kiełbasek
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie serka Apetina Miód i Musztarda
  • 1/2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka czubata posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka
Dodatkowo:
  • rozbełtane jajko
  • ziarna czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Bułki:
1. Z mleka, świeżych drożdży i cukru przygotuj zaczyn- podgrzewaj wszystko lekko w rondelku do rozpuszczenia się drożdży i cukru. Mleko nie może się zagotować!
2. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób w niej mały dołek i wbij w niego jajko- zacnij zagniatać.
3. Zagniataj, wlewając w nie stopniowo przygotowany zaczyn drożdżowy i dodając pozostałe składniki- wyrób elastyczne ciasto.
4. Przykryj ściereczką i odstaw na bok na czas przygotowywania farszu.

Farsz:
1. Kiełbaski pokrój w talarki (ok. 0,5cm), cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj- zrumień, podsmażając całość na niewielkiej ilości tłuszczu.
2. Kiedy kiełbaski będą rumiane, dopraw całość po szczypcie soli, pieprzu i słodkiej papryki.
3. Przełóż do miseczki i odstaw do lekkiego przestudzenia.
4. Kiełbaski dokładnie wymieszaj z ziołami i serkiem Apetina Miód i Musztarda.

Całość:
1. Ciasto podziel na 6 równych części i jedną małą kuleczkę (na uszy, noski, ogonki).
2. Każdą z części rozwałkuj na kształt koła, wypełnij porcją farszu (ok. 3/4 łyżki) i dokładnie zalep.
3. Bułeczki układaj zlepieniem do dołu.
4. Z pozostałej części ciasta wycinaj uszy, formuj noski i ogonki - doklejaj do zajączków.
5. Bułki posmaruj rozbełtanym jajkiem i zrób oczy z ziaren pieprzu.
6. Piecz 20-25min. w 190*C.

Smacznego!






























Stuffed Bunnies Buns - Easter is coming!
For 6 pieces
Ingredients:
Buns:
  • 300g flour
  • 10g fresh yeast (or 1 flat teaspoon of dry yeast)
  • 1/2 teaspoon sugar
  • 100ml of milk
  • 1 large egg
  • 40g cold butter
  • 1 teaspoon salt
Stuffing:
  • 5-6 thin white sausages
  • 1/2 medium onion
  • 2 garlic cloves
  • 1 pack of Apetina Honey and Mustard Cheese
  • 1/2 tablespoon chopped dill
  • 1 tbsp chopped chives
  • Salt, pepper, ground sweet pepper
Additionally:
  • yellowed egg
  • Black Pepper Grains
Method:
Buns:
1. Lightly heat milk, sugar and fresh yeast in the saucepan to dissolve the yeast and sugar. Milk can not boil!
2. Put flour on the stool, make a small hole in it, and crush the egg into it - knead it.
3. While kneading, pour in gradual a yeast mixture and add the remaining ingredients - knead the elastic dough.
4. Cover with a cloth and set aside while preparing the stuffing.

Stuffing:
1. Cut sausages into slices (about 0.5cm), dice onions, chopp garlic finely and fry in a small amount of fat.
2. When the sausages are browned, season with pinches of salt, pepper and ground sweet pepper.
3. Put in a bowl and set aside to cool.
4. Stir sausage with herbs and Apetina Honey and Mustard Cheese.

Whole:
1. Split the dough into 6 equal parts (buns) and one small ball (for ears, noses, tails).
2. Roll out each part in a shape of a circle, fill it with a portion of stuffing (about 3/4 tablespoon).
3. Stick thoroughly the filled buns and put on a baking tray lined with baking paper- necessarily sticked part at the bottom!
4. Cut out ears, form noses and tails from the remaining dough- stick to bunnies.
5. Smear buns with the yellowed egg and make the bunnies' eyes of the pepper grains.
6. Bake 20-25min. In 190 * C.

Enjoy!








































W akcji: Codziennie baw się smakiem!

2 komentarze:

  1. Witam,
    czy 100ml mleka to nie jest za mało na tą ilość mąki? Wydawać by się mogło, że ciasto nie wyjdzie zbyt elastyczne, a bułki będą jak kamień po upieczeniu. Mam nadzieję, że rozwiejesz moje wątpliwości.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że bułeczki wychodzą miękkie i puszyste :) Dodatkowej elastyczności dodaje masło i jajko, a 300g mąki, to ok. 2 szklanek. Popieram to wszystko własnym doświadczeniem :) Zawsze, jeżeli ciasto nie wyjdzie dość elastyczne (co nie powinno się zdarzyć), można próbować mleka dolać.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...