wtorek, 30 maja 2017

Z ŁĄKI NA TALERZ: Konfitura z młodych pędów świerku

Zastanawialiście się kiedyś jak smakuje drzewo?
Czy żywiczny zapach sosny ma coś wspólnego z jej smakiem?
Czy w wiewiórczych główkach promienieje radość na myśl o schrupaniu jakiejś szyszki?
Cóż...pewnie nie zajrzymy w myśli rudej mieszkanki lasu, ale możemy sami posmakować leśnych i ogrodowych pyszności :)
Jakiś czas temu pisałam o śliwkach karmelizowanych z igłami sosny (były fantastyczne!), a dziś na blogowy stół stawiam słoiczek pełen smaku młodych pędów świerku.
Na przepis wpadłam pewnego razu u Małgosi z Trochę Innej Cukierni.
Tak bardzo mnie zachwycił, że już następnego dnia stałam na betonowych kaflach na działce i zbierałam jasnozielone pędzelki świerku.
Najlepsze są te najmłodsze, puszczone na początku wiosny.
Kwaskowaty, naprawdę podobny w smaku do zielonego winogrona...nie do końca dojrzałego ale jest pyszny!
Oprócz tego świerk zawiera witaminę C, A i całą gamę innych ważnych dla zdrowia związków.
Jest naprawdę warty wypróbowania i najpyszniejszy na grzankach! :D








































Konfitura z młodych pędów świerku
1 mały słoiczek
Potrzebujesz:

  • 100g młodych pędów świerku pospolitego
  • 100g cukru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
Sposób przyrządzenia:
1. Pędy świerku zmiksuj w robocie kuchennym, blenderem lub bardzo, bardzo drobno posiekaj.
2. Zmieszaj posiekany świerk z cukrem, podlej wodą i sokiem z cytryny - gotuj na małym ogniu ok. 5 min.
3. Przekładaj do wyparzonego słoiczka.

Smacznego!









































Young spruce shoots jam
1 small jar
Ingredients:
  • 100g young spruce shoots
  • 100g of sugar
  • 1/2 tablespoon of lemon juice
  • 1 tablespoon of water
Method:
1. Mix the spruces in the food processor, blend them or chop very, very finely.
2. Mix the chopped spruce with sugar, add water and lemon juice - simmer for about 5 minutes.
3. Put ready jam into clean jar.

Taste best on toasted bread!

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł, koniecznie muszę w przyszłym roku zrobić takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...