sobota, 3 marca 2018

Zielona herbata z rozmarynem, imbirem i pomarańczą

Tyle miałam planów, żeby uraczyć Was pysznościami na rozgrzanie, na wprawienie Waszych kubeczków smakowych w oszołamiającą ekstazę...i wsadziła mnie choroba do łóżka...pod dwie kołdry.
Wycelowała we mnie na tyle niespodziewany i silny cios, że nie miałam ani siły, ani chęci na pichcenie, a i pomysły ulatniały mi się w strzępkach z głowy.
Ale dziś, kiedy nareszcie opuściły mnie gorączka i obolałość, postanowiłam podzielić się z Wami wspaniałym i przepysznym naparem z zielonej herbaty z rozgrzewającymi i bardzo aromatycznymi dodatkami, który mocno mnie wspiera w okresie władania wirusa :)
Na zmianę z eliksirem mocy, o którym pisałam tu już dość dawno, popijam pyszną mieszankę na bardzie zielonej herbaty z dodatkiem plasterków świeżego imbiru, który delikatnie rozgrzewa, cząstkami słodkiej, słonecznej pomarańczy i igiełkami aromatycznego rozmarynu, który wprowadza lekko leśny i kojący klimat.
No i jeszcze złocisty miód, żeby było słodko o przytulnie :)
Pyszne i pełne wspierających układ odpornościowy pyszności!
A zatem, jeśli jeszcze nie znacie tej wyjątkowej mieszanki smaków i aromatów, to polecam ogromnie całym podniebieniem i chwilowo rozklekotanym ale ogrzanym wnętrzem ;)
I niech green power będzie z Wami w tym chorobliwym czasie!







































Zielona herbata z rozmarynem, imbirem i pomarańczą
na 1l dzbanek
Potrzebujesz:
  • 3 łyżeczki liści zielonej herbaty
  • 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu/ 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3cm świeżego korzenia imbiru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • miód do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Imbir pokrój w plasterki.
2. Do dzbanka wsyp zieloną herbatę, dodaj rozmaryn i pokrojony imbir - całość zalej litrem bardzo gorącej wody ale nie wrzątkiem i odstaw do zaparzenia na ok. 5-7 min.
3. Dodaj sok z pomarańczy i miód według uznania.

Smacznego!








































Green tea with rosemary, ginger and orange
for 1l pitcher
Ingredients:
  • 3 teaspoons of green tea leaves
  • 1 teaspoon of dried rosemary / 2 sprigs of fresh rosemary
  • 3cm fresh ginger root
  • 1/2 orange juice
  • honey to taste
Method:
1. Slice the ginger.
2. Put green tea into the pitcher, add rosemary and sliced ginger - pour whole with a liter of very hot water but do not boiling water and leave to infuse for about 5-7 minutes.
3. Add orange juice and honey to taste.

Enjoy!



9 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wielką zwolenniczką zielonej herbaty i jeśli tylko mam okazję to chętnie ją piję. W sumie ostatnio udało mi się kupić zieloną herbatę z https://big-active.pl/produkty/herbata-zielona-z-owocem-pigwy-100g/ i muszę przyznać, że jest naprawdę pyszna. Zresztą bardzo fajne jest łączenie zielonej herbaty z innymi smakami bo daje to niezłą mieszankę smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) delikatność zielonej herbaty pozwala na wyczucie większej ilości aromatów z innych składników :)

      Usuń
  3. Mi najbardziej smakuje sypana zielona herbata z jaśminem :). Napój na prawdę świetnie smakuje. W domu taką herbatę przyrządzam sobie w specjalnym kubku z zaparzaczem, który nabyłam ostatnio na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/kubki-i-szklanki. Warto pamiętać o odpowiednio długim parzeniu zielonej herbaty. Dzięki niemu do naparu przedostają się wszelkie drogocenne składniki zawarte w liściach, które odpowiadają za właściwości zdrowotne zielonych herbat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, parzenie herbaty ma ogromne znaczenie tak dla smaku, jak i właściwości :) dziękuję!

      Usuń
  4. Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, bardzo mi miło :) polecam ten napar na zdrowie! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...