Szczególnie taką, która nie tylko ochłodzi i napoi ale też ugłaszcze podniebienie znajomym smakiem radosnych chwil.
Na przykład tym jagodowym, kiedy w pachnącym żywicą lipcowym lesie zbiera się malutkie, ciemnofioletowe owoce, brodząc po kostki w zielonym dywanie niskich krzaczków.
A potem z tych ciemnych kuleczek przyniesionych z głębi królestwa dostojnych jeleni i zgrabnych saren, można przygotować słoiki jagodowej frużeliny, sterty słodkich jagodzianek z kruszonką i inne jagodowe słodkości.
Można też przyrządzić pyszną, czarną lemoniadę, z którą dzisiaj do Was przybywam :)
Mocny jagodowy smak z domieszką miodu, który lekko łagodzi cierpkość leśnych owoców i odświeżającą miętą, to czarna rozkosz w płynnej postaci :)
I chociaż zwie się lemoniadą to jest dużo spokojniejsza i bardziej wyważona, niż jej energetyczne cytrusowe siostry.
Na słońce i słoneczny cień pod ulubionym drzewem, na chmury i deszcz, wspominki z babcią, czekanie i tęsknotę...jagodowa lemoniada jest idealna :)
Lemoniada jagodowa z miodem
Potrzebujesz:
- 1 szklankę czarnych jagód
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
- sok z cytryny do smaku
- kilka listków mięty
Sposób przyrządzenia:
1. Jagody umyj, umieść w blenderze lub robocie kuchennym i zalej wodą - miksuj na największych obrotach przez 1min.
2. Dodaj miód i ponownie zmiksuj całość.
3. Przelej lemoniadę przez sitko, aby pozbyć się skórek.
4. Dodaj sok z cytryny do smaku i podawaj schłodzoną z listkami mięty.
Smacznego!
Billberry lemonade with honey
Ingredients:
- 1 glass of billberries (or blueberries)
- 3 glasses of water
- 2 tablespoons of honey
- lemon juice to taste
- a few mint leaves
Method:
1. Wash the berries, place in a blender or food processor and pour water in - mix at the highest speed for 1 minute.
2. Add honey and mix it again.
3. Pass the lemonade through the strainer to get rid of the skins.
4. Add lemon juice to taste and serve chilled with mint leaves.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz