wtorek, 11 września 2018

Maślane pierożki malinowo-jeżynowe na najbardziej złoty czas w roku

Koniec lata to taki czas, kiedy wszystko powoli wytraca swój wakacyjny, zawirowany pęd.
Wtedy wracamy do swoich czterech kątów, porządkujemy wakacyjne wspomnienia, ustawiamy je na półce i planujemy jesienne wicie domowych kokonów ;)
W złotych promieniach letnio-jesiennego słońca opowiadamy znajomym o wspaniałych doświadczeniach, urokliwych wioskach i dalekich lądach odkrytych podczas upalnych miesięcy.
A wtedy zawsze przyda się filiżanka ulubionej kawy lub pysznej herbaty i coś na ząb ;)
I z tym czymś właśnie przychodzę się dzisiaj podzielić.
Kruche ciasteczka w kształcie pierożków, które łączą w sobie ten piękny, złoty i pełen ciepłych kolorów przełom pór roku, bo wypełnione malinami, które przewodzą latu i jeżynami, które zwiastują zbliżanie się jesieni wspaniale urozmaicą wakacyjne opowieści.
Słodkie, bardzo kruche już przy lepieniu i pachnące cytryną ciasto okala słodko-kwaśne, bardzo owocowe wnętrze, które satysfakcjonuje podniebienie :)
Podawać można na ciepło i na zimno...jak kto woli i jaka akurat aura za oknem :)







































Kruche maślane pierożki malinowo-jeżynowe
Potrzebujesz:
  • 300g mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 150g malin
  • 100g jeżyn
  • 1 czubata łyżka cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Mąkę, cukier, masło, sól, wodę i skórkę z cytryny wymieszaj i szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto.
2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min.
3. Schłodzone ciasto podziel na 8-10 części i z każdej uformuj okrągły placuszek.
4. Maliny wymieszaj z przekrojonymi na pół jeżynami i cukrem.
5. Na środek każdego placuszka układaj ok. 1 czubatej łyżki owoców i zawiń w pierożek.
6. Układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz przez 20-25min. w 180*C (grzanie: góra-dół).

Smacznego!




























Buttery raspberry and blackberry crust dumplings
Ingredients:
  • 300 g of coarse ground flour
  • 1 egg yolk
  • 2 tablespoons powdered sugar
  • 150g of cold butter, diced
  • pinch of salt
  • 3 tablespoons of cold water
  • zest grated of 1/2 lemon
  • 150g raspberries
  • 100g blackberry
  • 1 heaped spoon of sugar
Method:
1. Mix flour, sugar, butter, salt, water and lemon zest, and knead the smooth dough with quick movements.
2. Form the dough into a ball, wrap in plastic wrap and put in the fridge for 30 minutes.
3. Divide the chilled dough into 8-10 parts and form a round cake with each.
4. Mix raspberries with halved blackberries and sugar.
5. Place 1 heaped tablespoon of fruit in the center of each cake and wrap in a dumpling.
6. Put on a baking tray lined with baking paper.
7. Bake for 20-25min. in 180*C (heating: up-down).

Enjoy!




22 komentarze:

  1. ale mam smaka :) na takie pierożki :) apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) są naprawdę wyśmienite :D

      Usuń
  2. Maliny i jeżyny to bardzo pyszny duet!
    Zjadłabym dużo...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia! Czuć w nich delikatność tych pierożków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W smaku na pewno niebiańskie, bo nadzienie zachęca do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękności i pyszności :) Nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. coś pysznego! idealne dla każdego Łasucha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi smaka na takie pierożki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż...cieszę się bardzo :) jestem pewna, że przepis przypadnie Ci do gustu :D

      Usuń
  8. Jak bym zjadła takie pierozki! Przeczytałam ich opis i od razu poczułam ten smak i zapach. Muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę warte uwagi i podniebienia :) dziękuję :)

      Usuń
  9. Pysznie wyglądają ❤ pewnie bosko smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :D tak, są pyszne i rozpływają się w ustach :)

      Usuń
  10. apetyczne zdjecia :) pierożki cudownie się prezentują!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...