niedziela, 23 września 2018

Rozpustne placki ziemniaczane z kremowymi kurkami

Jaki ulubiony przysmak macie w głowie myśląc o pierwszym dniu jesieni?
Bo ja placki!
I to niezależnie od pory roku, bo placki mogą być przygotowane naprawdę ze wszystkiego :)
Ale dziś pierwszy dzień jesieni, także jeśli chodzi o aurę za oknem i coraz bardziej wyraźny szelest liści pod butami, dlatego stawiam na pyszne, sycące i wypełniające brzuchy troskliwym ciepłem placki ziemniaczane.
W moim domu to tata zawsze smażył te złote talarki i zawsze dorzucał do nich czosnek z majerankiem, dlatego ja też dzielę się z Wami własnie tą wyrazistą i aromatyczną wersją.
Jeśli jesień, to grzyby.
A, że ta jesień jeszcze nie taka głęboka, to złote, pachnące końcem lata kurki skąpane w kremowym sosie na bazie mascarpone, z lekkim aromatem wędzonego boczku i dużą ilością zielonej pietruszki :)
Całość przesycona do granic ciepłem i wszelkimi odcieniami złota otula kuchnię przytulnym zapachem ziół i zeszklonej cebulki.
Jest pysznie, kremowo i rozpustnie! :)
Spróbujcie koniecznie tego połączenia, bo gwarantuję, że rozniesie Wasze kubeczki smakowe w eksplozji pyszności!








































Placki ziemniaczane z majerankiem i sosem mascarpone z kurkami
Potrzebujesz:
Na placki:
  • 1,5kg obranych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • olej do smażenia
Sos z kurkami:
  • 100g surowego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 200g świeżych kurek
  • 125g mascarpone
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki - wymieszaj bardzo dokładnie (najlepiej rękoma).
3. Smaż na rozgrzanym oleju dość cienkie placki z obu stron na złoto.

Sos z kurkami:
1. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni.
2. Oczyść kurki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli z boczkiem - smaż ok. 5min. mieszając od czasu do czasu.
3. Dodaj mascarpone na patelnię z kurkami, wlej wodę i połącz, pozwalając rozpuścić się serkowi.
4. Zdejmij sos z ognia, dodaj zieloną pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Podawaj z gorącymi plackami.

Smacznego!







































Potato pancakes with marjoram and mascarpone and chanterelles sauce
Ingredients:
For potato pancakes:
  • 1.5 kg of peeled potatoes
  • 1 medium onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1 egg
  • 3 heaped spoons of wheat flour
  • 1,5 teaspoons of salt
  • 1 teaspoon of black pepper
  • 1 teaspoon of dried marjoram
  • oil for frying
Chanterelle sauce:
  • 100g of raw smoked bacon
  • 1 onion
  • 200g fresh chanterelles
  • 125g mascarpone
  • 1/3 glass of water
  • 2 tablespoons chopped parsley
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Grate potatoes and onion with a coarse mesh grater.
2. Add the garlic crushed by the press and other ingredients - mix thoroughly (preferably with hands).
3. Fry on hot oil quite thin pancakes on both sides until gold.

Chanterelle sauce:
1. Dice bacon and onions finely and sauté them in a hot pan.
2. Clean chanterelles, cut into smaller pieces and add to onion with bacon - fry for about 5 minutes, stirring from time to time.
3. Add mascarpone into a frying pan with chanterelles, pour in water and combine, letting the mascarpone dissolve.
4. Remove the sauce from the fire, add the chopped parsley and season to taste with salt and pepper.
5. Serve with hot pancakes.

Enjoy!



10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...