sobota, 9 listopada 2019

Syrop z pigwy z imbirem i kurkumą na odporność i listopadowe szarugi

Nie da się ukryć, że okres późnej jesieni, to także okres przeziębień ale i pigwy!
Ten cudowny owoc to absolutna bomba witaminy C, witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu, potasu, fosforu i wielu innych związków, które wspierają naszą odporność i pomagają wracać do zdrowia, kiedy już dopadnie nas jakieś przeziębienie.
Dodatkowo wspierają przemianę materii i odpowiednią pracę układu pokarmowego.
Ich aromatyczny, piękny zapach i mocno kwaśny smak sprawiły, że pigwa bywa nazywana polską cytryną.
W naszych sadach i ogrodach można znaleźć na krzaczkach owoce pigwy pospolitej, której owoce są duże i kształtem przypominają gruszkę lub jabłko, a także owoce pigwowca chińskiego, którego owoce są dużo mniejsze, bardziej twarde i kwaśniejsze, ale też bardziej aromatyczne.
W kuchni możemy wykorzystywać obie te odmiany.
Pokroiłam owoce w kostkę i zagotowałam razem z imbirem i kurkumą, tworząc przepyszny i aromatyczny jesienny syrop wspierający odporność podczas listopadowych szarug :)
Idealny do dosmaczenia herbaty lub jako dodatek smakowy do wody.
Słodki i mocno kwaśny z rozgrzewającą, pikantną nutą imbiru w tle, wspaniale rozgrzeje podniebienie, a potem rozleje swoje dobro po całym naszym wnętrzu, otulając jak miły kocyk.
Krójcie pigwy i imbir, czas zachować odrobinę wspierającej złocistości na zimę!







































Syrop z pigwy z imbirem i kurkumą
Na 2-3 słoiczki
Potrzebujesz:
  • 400g pigwy
  • 1 szklankę cukru
  • 3 szklanki wody
  • 5cm świeżego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
Sposób przyrządzenia:
1. Owoce pigwy umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę.
2. Imbir pokrój w cienkie plasterki.
3. W garnku umieść pigwę i imbir - zasyp całość cukrem i zalej wodą.
4. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż pigwa zmieni kolor na różowy/czerwony.
5. Dodaj kurkumę, wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez 5min.
6. Zlej syrop do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i odstaw do góry dnem do ostudzenia.

Smacznego!



























Quince syrup with ginger and turmeric
For 2-3 jars
Ingredients:
  • 400g quince fruit
  • 1 cup sugar
  • 3 glasses of water
  • 5cm fresh ginger root
  • 1/2 teaspoon turmeric powder
Method:
1. Wash the quince fruit, cut the seed nests out and dice the fruit.
2. Cut ginger into thin slices.
3. Put quince and ginger in a pot - fill it with sugar and pour water.
4. Cook on low heat until the quince turns pink / red.
5. Add turmeric, mix thoroughly and cook for another 5 minutes.
6. Pour the syrup into the boiled jars, spin well and set it upside down to cool.

Enjoy!





























W akcji: Owoce jesieni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...