Niektórzy mówią, że w tym roku już do nas nie zawita (na pewno nie dalej, niż poza górską krainę), jednak wciąż mam nadzieję na odrobinę puchu i białej łagodności :)
Tymczasem w kuchni, niezależnie od niezimowej aury, zimowo na talerzach.
Z ceramicznego naczynia do zapiekania wystaje złoty kopiec Tartiflette, parujący, aromatyczny, jeszcze cicho bulgoczący, bo właśnie wyjechał z gorącego pieca.
W kuchennych przestworzach unosi się słodki aromat gałki muszkatołowej, wędzonego boczku i zapowiedź sycącej, zimowej uczty.
Tartiflette, to tradycyjne danie alpejskich górali, zamieszkujących tereny Górnej Sabaudii, którzy w XIII i XIV w. chcąc płacić panu mniejsze podatki za udojone mleko, postanowili nie doić krów do końca i po codziennej kontroli urzędnika, doili krowy drugi raz, a z tłustego mleka robili ser reblochon.
To właśnie z tego sera jest znana zapiekanka alpejskich górali.
Warstwy plastrów ziemniaków poprzekładane śmietanową masą z wędzonym boczkiem, słodką cebulką i aromatycznym czosnkiem, zwieńczone plastrami grubo krojonego kremowego sera z pleśniową skórką to właśnie uzależniające i jakże przychylne w zwiększaniu obwodów talii - Tartiflette.
Z racji tego, że ser reblochon nie jest tak łatwo dostępny, zastąpiłam go klasycznym Camembertem, a od siebie dodałam rzut świeżego, zielonego szczypiorku.
Wyszło znakomicie ♥
Kremowe danie pełne ciepłego smaku.
Rozgrzewające i sycące na długo...idealne na zimę!
Tartiflette
Potrzebujesz:
Tartiflette, to tradycyjne danie alpejskich górali, zamieszkujących tereny Górnej Sabaudii, którzy w XIII i XIV w. chcąc płacić panu mniejsze podatki za udojone mleko, postanowili nie doić krów do końca i po codziennej kontroli urzędnika, doili krowy drugi raz, a z tłustego mleka robili ser reblochon.
To właśnie z tego sera jest znana zapiekanka alpejskich górali.
Warstwy plastrów ziemniaków poprzekładane śmietanową masą z wędzonym boczkiem, słodką cebulką i aromatycznym czosnkiem, zwieńczone plastrami grubo krojonego kremowego sera z pleśniową skórką to właśnie uzależniające i jakże przychylne w zwiększaniu obwodów talii - Tartiflette.
Z racji tego, że ser reblochon nie jest tak łatwo dostępny, zastąpiłam go klasycznym Camembertem, a od siebie dodałam rzut świeżego, zielonego szczypiorku.
Wyszło znakomicie ♥
Kremowe danie pełne ciepłego smaku.
Rozgrzewające i sycące na długo...idealne na zimę!
Tartiflette
Potrzebujesz:
- 1kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 100g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 30ml białego wytrawnego wina
- 200ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 krążek sera pleśniowego reblochon lub Camembert
- 1 łyżeczka masła
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki obierz, pokrój w 0,5 cm plastry i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
2. Boczek pokrój w kosteczkę lub słupki i podsmaż na patelni.
3. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę i dodaj do boczku - zeszklij.
4. Czosnek pokrój w plasterki, dodaj na patelnię i podsmażaj przez 30 sek., następnie zalej całość winem i śmietanką.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotuj i zdejmij z gazu.
6. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i układaj warstwami podgotowane ziemniaki na zmianę z porcją śmietanowego sosu.
7. Na sam wierzch ułóż grubo pokrojone plastry pleśniowego sera.
8. Piecz w 180*C przez 30-40min.
Smacznego!
Tartiflette
Ingredients:
- 1kg of potatoes
- 2 medium onions
- 100g smoked bacon
- 2 garlic cloves
- 30ml dry white wine
- 200ml double cream
- salt
- pepper
- nutmeg
- 1 disc of blue cheese reblochon or Camembert
- 1 teaspoon butter
Method:
1. Peel the potatoes, cut them into 0.5 cm slices and cook al dente in salted water.
2. Dice bacon or cut sticks and fry in a pan.
3. Dice the onion, finely and add to the bacon - fry.
4. Slice garlic, add to the pan and fry for 30 seconds, then pour the wine and cream in.
5. Season to taste with salt, pepper and nutmeg, boil and remove from gas.
6. Grease the baking dish with butter and lay in layers of boiled potatoes alternately with a portion of cream sauce.
7. Put coarsely sliced blue cheese slices on top.
8. Bake at 180 * C for 30-40min.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz