czwartek, 30 stycznia 2020

Bomboloni alla crema - włoskie pączki z budyniem

Co prawda do Tłustego Czwartku jeszcze zostało trochę czasu…ale właściwie, dlaczego inne czwartki miałyby nie być docenione złocistym pączkiem?
Dlatego dziś, w ostatni czwartek stycznia, stawiam na stole paterę z puszystym i mięciutkim stosikiem świeżych pączków wypełnionych po brzegi kremowym, śmietankowym budyniem i z delikatnym aromatem cytrusów w cieście.
Całość otoczona w cukrze, przyjemnie chrzęszczącym między zębami i dodającym słodkości i kolejnej warstwy tekstury :)
Może się wydawać, że będzie go za dużo, jednak w rzeczywistości jest go w sam raz!
Bomboloni alla crema, to włoska wersja pączków z budyniem.
Pyszne, delikatne i puszyste o toskańskich korzeniach.
Wyróżniającą je cechą spośród całej rodziny pączków jest sposób nadziewania.
Bomboloni alla crema nadziewane są od góry, dzięki czemu uzyskują ozdobny kleksik budyniowej masy na wierzchu.
Naprawdę proste w przygotowaniu i o przepięknie pachnącym cieście.
A potem…potem to już czysta poezja i przyjemność brylowania między teksturami miękkiego ciasta drożdżowego, leciutko chrupiącego wierzchu i kremowego, budyniowego nadzienia z wyraźną waniliowo-śmietankową nutą.
Gdzieś z tyłu głowy majaczą przydrożne cyprysy z toskańskich pocztówek.
Na kremowej chmurce budyniu można daleko odpłynąć z uśmiechem pełnym rozkoszy, .
I każdy, naprawdę każdy czwartek jest odpowiednim czwartkiem na pączka :D









































Bomboloni alla crema - włoskie pączki z budyniem
na ok. 15szt
Potrzebujesz:
  • 15g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 250g mąki + do podsypania
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 kropla aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
  • 35g masła
  • szczypta soli
Nadzienie budyniowe:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwą wanilią
  • mleko
  • cukier
Do tego:
  • olej do smażenia
  • cukier kryształ
Sposób przyrządzenia:
1. Drożdże rozpuść w letnim mleku z cukrem.
2. Żółtka ubij z jajkiem na puszystą masę i połącz z zaczynem drożdżowym.
3. W dużej misce umieść mąkę i dodaj masę jajeczno-drożdżową - zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji.
4. Dodaj do ciasta masło, skórkę otartą z owoców i aromat - zagnieć bardzo dokładnie, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 40 min. do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką blacie, na grubość 1-1,5 cm i wycinaj pączki przy pomocy szklanki.
6. Smaż pączki w gorącym, głębokim oleju na złoto z obu stron.
7. Gotowe pączki odcedź z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtaczaj w cukrze krysztale.
8. Nadziewaj budyniem.

Nadzienie budyniowe:
1. Budyń przygotuj zgodnie według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem waniliowego ekstraktu.
2. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała całą powierzchnię budyniu i odstaw do ostygnięcia.
3. Nadziewaj pączki po ostygnięciu.

Smacznego!









































Bomboloni alla crema - Italian donuts with pudding
for approx. 15 donuts
Ingredients:
  • 15g fresh yeast
  • 1/2 cup of lukewarm milk
  • 250g flour + for spreading
  • 2 tbsp sugar
  • 1/2 tablespoon of vanilla sugar
  • 2 yolks
  • 1 whole egg
  • skin rubbed with 1/2 lemon
  • skin peeled from 1/2 orange
  • 1 drop of cream aroma (optional)
  • 35g butter
  • pinch of salt
Pudding filling:
  • 1 packet cream pudding
  • 1 teaspoon of real vanilla extract
  • milk
  • sugar
Additionally:
  • frying oil
  • crystal sugar
Method:
1. Dissolve yeast in lukewarm milk with sugar.
2. Beat the egg yolks with the egg until fluffy and combine with the leaven.
3. Place the flour in a large bowl and add the egg and yeast mass - knead the dough with a uniform consistency.
4. Add butter, peeled fruit and aroma to the dough - knead very thoroughly, cover the bowl with a cloth and let stand for 40 minutes. to rise.
5. Roll out the dough, on a flour-covered countertop, to a thickness of 1-1.5 cm and cut out the donuts with a glass.
6. Fry the donuts in hot, deep oil until golden on both sides.
7. Drain ready donuts from excess fat on a paper towel and coat them while still warm in sugar.
8. Stuff with pudding.

Pudding filling:
1. Prepare the pudding according to the instructions on the package with the addition of vanilla extract.
2. Cover the finished pudding with cling film so that it touches the entire surface of the pudding and set aside to cool.
3. Stuff donuts after cooling.

Enjoy!





20 komentarzy:

  1. domowe pączki uwielbiam w każdej wersji, a Twoje z budyniem kuszą i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ślinka cieknie. Takie domowe paczki są najlepsze!Apetyczne zdjęcia 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda i można dodatkowo dobrać rozmiar pączka pod siebie ;D bardzo dziękuję ♥

      Usuń
  3. Pamiętam ich smak są niesamowite i tak pyszne że tylko brać brać i brać Życie jest za krótkie żeby zastanawiać się ile kalorii pochłaniamy w danym momencie Trzeba się cieszyć z chwili póki się ją ma ja takimi deserami mogłabym zatrzymać czas Rewelacja Dziękuję za przepis skorzystam nigdy nie robiłam samodzielnie Pozdrawiam serdecznie Kasia Franiszyn Luciano

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda! :) Dobre jedzenie potrafi zmienić chwilę w niezapomniane doznanie smakowe i umilić szary dzień :) Zachęcam do smażenia, są naprawdę proste, a ciasto bardzo przyjemne w dotyku!

      Usuń
  4. Moim skromnym zdaniem pączki można jeść w każdy dzień tygodnia, nie tylko w czwartek ;) A już w Tłusty to podwójną porcję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahah, to prawda! nie ma złego dnia na dobrego pączka :D

      Usuń
  5. Znów u Ciebie gości wyśmienity przepis! Jestem niesamowicie zaskoczona! Z chęcią wypróbuję! Pozdrawiam!🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję i polecam całym podniebieniem! :)

      Usuń
  6. Włosi są dla mnie mistrzami wybornych pączków!
    Twoje to właśnie taki przykład włoskiej sztuki cukierniczej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiola Korzeniowska6 lutego 2020 07:36

    Kocham pączki! �� ale jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o smak, mam swoje sprawdzone miejsca, gdzie kupuje pączki,ale i tak najbardziej lubię te domowe. Twoje wyglądają obłędnie, i to nadzienie! Już wiem, co będę jadła w tłusty czwartek! ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w domowych najfajniesze jest to, że samemu można dozować sobie ilość nadzienia i lukru :) a te pączki bardzo polecam, bo kremowy budyń świetnie współgra z drożdżowym ciastem ♥

      Usuń
  8. Cudowne zdjęcia! Pączki brzmią wspaniale :) zjadłabym takiego...

    OdpowiedzUsuń
  9. Będą idealne na tłusty czwartek, wskakują si mojej listy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, to naprawdę idealni kandydaci! :) dzięki!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...