Maj to miesiąc rozpoczynający szaleństwa biesiadowania pod gołym niebem.
Ale nic straconego!
Wszystko, co dobre wciąż przed nami, a tymczasem urządźmy sobie piknik w domu, na tarasie, balkonie, czy w ogrodzie.
Rozłóżmy koc, postawmy talerze i ulubione przekąski...w domowym zaciszu też można się dobrze bawić!
Niech wstępem do ucztowania będą zwijane bułeczki z pastą z czosnaczku, czyli dzikiego zioła jadalnego, które można spotkać prawie wszędzie.
Charakterystyczne sercowate listki z ząbkowanymi brzegami zakończone w szpic i kłębek drobnych białych kwiatków u szczytu rośliny, to właśnie czosnaczek.
Roztarte w palcach liście wydzielają lekki czosnkowy zapach, skąd wzięła się nazwa rośliny, a smak plasuje się gdzieś pomiędzy charakternym czosnkiem, a łagodnym szczypiorkiem.
Bardzo aromatyczny i ziołowy, pyszny!
Jadalny w całości, od kwiatów po korzenie, które z kolei bardziej przypominają w smaku chrzan.
Dawniej, jego bardzo aromatyczne nasiona rozcierano z solą i octem, otrzymując w ten sposób ówczesną musztardę...i stąd zapewne angielska nazwa rośny - Garlic Mustard.
Ma tyle właściwości zdrowotnych, że nie sposób wyliczyć je na palcach jednej ręki...ba, nawet i na dwóch!
Oczyszcza z toksyn, odtruwa, wspomaga gojenie się ran, zapobiega nowotworom, jest ogromnym zasobem witaminy C i żelaza z fosforem.
Jest naturalnym antybiotykiem, który oczyszcza krew i działa przeciwpasożytniczo, a napar z liści ułatwia oddychanie.
Nade wszystko jednak jest wspaniałym zielem do używania w kuchni! :)
To może krótki spacer po dzikie zioła (jak najdalej od ulic i zanieczyszczeń!), a potem miękkie, zwijane bułeczki pełne aromatycznego czosnaczku?
Delikatne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Obłędnie pachnące!
Bułeczki z czosnaczkiem:
Potrzebujesz:
Pasta z czosnaczku:
- 1 szklanka liści i kwiatów czosnaczku pospolitego
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki nasion słonecznika
- szczypta pieprzu
- 1/2 szklanki dobrej jakości oleju rzepakowego
Bułeczki:
- 500g mąki
- 20g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 2 jajka
- 20g masła\
- 1 łyżka miodu
- 1 i 3/4 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
Pasta z czosnaczku
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na pastę lub utrzyj w moździerzu.
Bułeczki:
1. Zrób zaczyn - rozetrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami letniego mleka - pozostaw na 10-15min. do wyrośnięcia.
2. Jajka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę.
3. Wymieszaj mąkę z solą i połącz z masą jajeczną i wyrośniętym zaczynem - wyrabiaj ciasto.
4. Masło roztop z miodem w pozostałym mleku i stopniowo dodawaj do ciasta - wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i jednolite (około10-15min wyrabiania).
5. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45-60min do wyrośnięcia.
6. Wyrośnięte ciasto rowałkuj na prostokąt o grubości 3-4mm i posmarój całą jego powierzchnię pastą z czosnaczku.
7. Zwijaj ciasno w rulon wzdłuż długiego boku.
8. Rulon podziel na 10 równych częsci i z każdej uformuj bułeczkę.
9. Układaj bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
10. Piecz w 180*C przez 20 min.
Smacznego!
Buns with Garlic Mustard herb:
Ingredients:
Garlic Mustard herb paste:
- 1 cup leaves and flowers of garlic mustard herb
- 1 clove of garlic
- 1/3 teaspoon salt
- 2 teaspoons of sunflower seeds
- a pinch of pepper
- 1/2 cup of good quality rapeseed oil
Buns:
- 500g flour
- 20g fresh yeast
- 3/4 cup of lukewarm milk
- 2 eggs
- 20g butter
- 1 tbsp honey
- 1 and 3/4 teaspoons of sugar
- 3/4 teaspoon salt
Method:
Garlic Mustard paste
1. Place all ingredients in a blender and mix to a paste or grate in a mortar.
Buns:
1. Make the leaven - grind the yeast with 1 teaspoon of sugar, 2 tablespoons of flour and 3 tablespoons of lukewarm milk - leave for 10-15min. to rise.
2. Whip eggs with remaining sugar until they are a fluffy, light mass.
3. Mix the flour and salt and combine with the egg mass and the leaven - knead the dough.
4. Melt the butter with honey in the remaining milk and gradually add to the dough - knead until smooth and uniform (about 10-15min of kneading).
5. Transfer the dough to a bowl, cover with a cloth and leave to rise for 45-60min.
6. Roll out risen dough into a 3-4mm thick rectangle and smear its entire surface with garlic mustard herb paste.
7. Roll tightly along the long side.
8. Divide the roll into 10 equal parts and form a bun with each.
9. Arrange buns on a baking tray lined with baking paper, stand for 15 minutes to rise again.
10. Bake at 180 * C for 20 minutes.
Enjoy!
W akcji:
Ale pyszności, skradłabym cały kosz :))).
OdpowiedzUsuńdziękuję! :) to prawda, ręka po nie sama się wyciąga :D
Usuń