piątek, 19 lipca 2024

Relish truskawkowy z chili

Na wstępie musicie wiedzieć, że zdjęcia do tego wpisu były robione przy okazji...średnio się do nich wtedy przygotowałam i nie za bardzo miałam pomysł na kadr, a chciałam je już mieć.
Dlatego możecie odnieść wrażenie, że w tym małym rondelku nie kryje się nic specjalnego, a tymczasem jest to jedno z moich najpyszniejszych truskawkowych odkryć w tym sezonie! :)
Relish truskawkowy z chili, czyli zagotowane truskawki z dodatkiem octów, cukru i świeżego chili to jest absolutne niebo na podniebieniu!
Możecie wykorzystać do jego przygotowania nawet te truskawki, które maja już swoją jędrność i kształt za sobą ale wciąż nadają się do zjedzenia, a regulacja kwaśności i ostrości leży całkowicie w Waszych rękach.
Do tego jeszcze odrobina miodu dla zharmonizowania smaku i można podawać!
Do wszelkich desek serów i wędlin (najlepiej tych podwędzanych i pieczystego), jako dodatek do deserów, gofrów, czy kanapek z kozim serem i gotowanym buraczkiem.
Jeżeli macie jeszcze truskawki, koniecznie zachomikujcie je na szare i chłodne miesiące właśnie w postaci tego relishu z chili.
Tak moi drodzy smakuje letnie śniadanie na trawie ♥























Relish truskawkowy z chili
Potrzebujesz:

  • 450g struskawek
  • 1 czerwone chili / 1,5 łyżeczki płatków chili
  • 145 g cukru
  • 50ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
Sposób przyrządzenia:
1. Truskawaki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na połówki.
2. Włóż truskawki do garnka, zalej osctami, dodaj cukier i poszatkowane drobno chili.
3. Podgrzewaj do momentu aż truskawki się rozpadną, a całość nieco zgęstniej.
4. Dodaj sól i miód, dokładnie wymieszaj.
5. Przekładaj relish do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!







































Strawberry relish with chili
Ingredients:
  • 450g strawberries
  • 1 red chili / 1.5 teaspoon chili flakes
  • 145 g of sugar
  • 50ml apple cider vinegar
  • 2 tablespoons of balsamic vinegar
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon of honey
Method:
1. Wash the strawberries, remove the stalks and cut the fruit into halves.
2. Put the strawberries in a pot, pour in the vinegar, add sugar and finely chopped chili.
3. Heat until the strawberries fall apart and the mixture thickens slightly.
4. Add salt and honey, mix thoroughly.
5. Place the relish into sterilized jars, close tightly and set aside to cool.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...