niedziela, 2 października 2016

Pieczona szynka z jarmużem i jabłkami na przywitanie jesieni

Tak już jest, że lato trwać wiecznie nie może, i że nadchodzi pachnąca liśćmi jesień pełna ciepłych smaków :)
Lubię ją.
Lubię to wyciszenie, które ze sobą niesie i lubię kiedy jest polska i złota.
Cały wrzesień właśnie taki był i mam wciąż słoneczną nadzieję na podobny, choć pewnie odrobinę chłodniejszy, październik! :)
Na przywitanie rudej pory roku upiekłam szynkę.
Soczystą, aromatyczną, na jarmużu z jabłkami i cebulą.
Pyszną i ciepłą :)
Jarmuż z własnej hodowli balkonowej - ależ radość! :D
Kiedy pierwszy raz publikowałam tu jego zdjęcia, w poście o koktajlu porannego ogrodnika, był malutki, a dziś nie mieścił się w kadrze ( a balkon za krótki, żeby objąć z dalsza...)
Przedstawiam zatem kilka listków ze zbiorów!
I szynkę otuloną ciepłymi smakami przedstawiam! :)



























Pieczona szynka wieprzowa z jarmużem i jabłkami
Potrzebujesz:
  • około 1kg szynki wieprzowej w kawałku
Marynata:
  • 2,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku i majeranku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Do tego:
  • 2 duże garście porwanego jarmużu lub ok. 13 średnich liści
  • 2 jabłka ( u mnie antonówka)
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklani wody
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Szynkę oczyść z błon.
2. W sporej misce przygotuj marynatę ( bez brązowego cukru), włóż do niej szynkę i porządnie ją natrzyj marynatą z każdej strony.
3. Miskę z szynką w marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min.3h lun najlepiej na całą noc.
4. Naczynie, w którym będziesz piec mięso, posmaruj delikatnie tłuszczem ( smalec/olej rzepakowy) i wyłóż umytymi liśćmi jarmużu.
5. Na jarmuż połóż schłodzoną szynkę.
6. Cebulę (bez łupin) i jabłka ( bez gniazd nasiennych) pokrój w ćwiartki/ ósemki i obłóż nimi szynkę wokoło. 
7. Mięso oprósz z wierzchu brązowym cukrem, a warzywa delikatnie pieprzem.
8. Całość obsyp ziarnami czarnego pieprzu.
9. Wlej wodę cienką strużką wokół mięsa na warzywa.
10. Naczynie przykryj i wszystko piecz 1h w 200*C, następnie zmniejsz temperaturę do 160*C i zapiekaj kolejne 30min.

Smacznego!











































W akcji: Jemy sezonowo! Jesień

4 komentarze:

  1. OOO, coś dla mojego męża! Na pewno zapodaam mu przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie, pewnie smakuje nieziemsko.
    Nigdy nie wiem jak jarmuż przygotowywać, dlatego z niego rezygnuje, a słyszałam o jego wartościach odżywczych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocham jarmuż ponad wszystkie inne kapusty! :D Jest absolutnie cudowny :) Można go przesmażyć z czosnkiem, jak szpinak, miksować surowy w koktajlach, dodawać do zup, robić z niego chipsy! :D
      I...dziękuję! :*

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...