poniedziałek, 6 marca 2017

Z ŁĄKI NA TALERZ: Sosnowe śliwki

W tym roku wracam z łąkowym cyklem dużo wcześniej :)
Śnieg stopniał, pierwsze przedwiosenne opady deszczy oczyściły powietrze, a w lesie pachnie gotową do wiosny ziemią.
Po pierwszym przedwiosennym spacerze wróciłam z lasu z garścią pięknych sosnowych igieł.
Pachniały zimowym chłodem i budzącym się lasem.
W domu odkopałam w zamrażalce jedną z ostatnich paczek mrożonych śliwek, o których myślałam już dobre kilka dni!
Połączyłam kwaskowate owoce z aromatycznymi igłami sosny i chwilę potem delektowałam się jednym z najpyszniejszych deserów ostatnich dni :D
Gorące owoce skąpane w słodkim syropie o niesamowitym zapachu sosny sprawdzą się świetnie same w sobie lub jako dodatek do lodów, budyniu lub jogurtu i muesli!
Samych igieł z syropu nie polecam jeść, bo są dość twarde, jednak pozostały syrop warto zlać do buteleczki i urozmaicić nim owsiankę, czy nawet dosmaczyć kawę.
Do zabawy smakami lasu sosna nadaje się wspaniale!
U mnie pojawiła się po raz pierwszy i na pewno powróci do Kuchni w różnych odsłonach :)



























Sosnowe śliwki
Potrzebujesz:

  • kwaskowate śliwki (świeże lub mrożone)
  • garść sosnowych igieł
  • 1 łyżka miodu (u mnie gryczany)
  • 2 łyżki brązowego cukru demerara
  • 3 łyżki wody
  • kilka kropel oleju
Sposób przyrządzenia:
1. Patelnię nasmaruj cienką warstwą oleju.
2. Rozpuść cukier i miód na małym ogniu - nie mieszaj!
3. Dodaj wodę i sosnowe igły - przemieszaj kilka razy, aby igły pokryły się karmelem.
4. Dorzuć do miodu i igieł wypestkowane śliwki i podgrzewaj do momentu, aż śliwki będą miękkie ok. 5-10 min.
5. Podawaj gorące.

Smacznego!









































Pine plums
Ingredients:
  • sour plums (fresh or frozen)
  • a handful of pine needles
  • 1 tablespoon honey (I used Buckwheat honey)
  • 2 tablespoons brown sugar Demerara
  • 3 tablespoons water
  • few drops of oil
Method:
1. Grease the pan with a thin layer of oli.
2. Dissolve the sugar and honey over low heat - do not mix!
3. Add water and pine needles - stir several times until needles covere with caramel.
4. Add deseeded plums to needles and honey and heat, until the plums are soft approx. 5-10 min.
5. Serve hot (alone or with ice creams, pudding, yoghurt and muesli).

Enjoy!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...