środa, 30 marca 2016

Multi-kulti

Po wielkanocnym przejedzeniu ( zaiste, kilka wieczności spędzę w piekle za obżarstwo) pora chwilę przystopować, chociaż wciąż chętnie sięgam po świąteczne pozostałości z lodówki.
Żeby się nie zmarnowały, rzecz jasna.
No i to wszystko jest takie pyszne! ;D
I ciężko sobie odmówić, tego ostatniego kawałka mazurka, albo plasterka maminej pieczeni z cynamonem.
A jeszcze ciężej pozbyć się później tych wszystkich nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych...zanim zacznę, spojrzę jeszcze tęsknym wzrokiem w stronę sernika i białej kiełbaski...z chrzanem...
I tak to się ciągnie, dopóki wszystko się nie pokończy.
Stop, stop, stop!
Święta świętami i pyszności pysznościami, ale żołądek ma jednak jakieś swoje ograniczenia.
Dlatego w ramach dbania o niego, coby jeszcze długo mi posłużył ( zanim zacznę się tułać po piekielnych czeluściach) przygotowałam pyszny, witaminowy koktajl, który nas odświeży i zdrowo wzmocni :)
Jest świetny również na okres przesilenia wiosennego, które często niekorzystnie wpływa na nasze samopoczucie.
Mój koktajl z racji liczby osób spożywających był zrobiony z połowy porcji, ale Wam wrzucam pełne składniki :)
Porcja dla całej rodziny!



























Wieloowocowy koktajl z imbirem
Potrzebujesz:

  • 1 kiwi
  • 1 pomarańcza
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 500ml wody
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na koktajl.

Smacznego!


sobota, 26 marca 2016

Polski sos wielkanocny

Dla mnie absolutny MUST HAVE na wielkanocnym stole.
Cały rok czekam na ten niewielki dodatek do świątecznych potraw.
Kiedyś pojawił się na naszym stole jako kulinarny eksperyment i od tego czasu nie ma bez niego wielkanocnego śniadania :D
Faktem jest, że przecieranie jajek przez sitka wymaga odrobiny więcej czasu i nie jest to ciekawy etap przygotowywania sosu, ale gdy tylko uda Wam się przez niego przebrnąć, reszta pójdzie jak po przysłowiowym maśle i przy następnych razach będzie dużo szybciej i łatwiej! :D
A jestem przekonana, że będą następne razy, jak u mnie! :)
Zapewniam jednak, że więcej, jak 20min przyrządzanie tego sosu nie zajmie :)
Do jajek, kiełbas i wędlin.
Prze-py-szny!









































Polski sos wielkanocny
Potrzebujesz
:
  • 250ml śmietany
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 3 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa posiekanego koperku
  • 1 łyżka chrzanu ( lub więcej, jeśli wolisz bardziej pikantnie)
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól i cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Do miski wlej śmietanę.
2. Przez drobne sitko przetrzyj do śmietany jajka- dzięki temu sos jest lekki i puszysty.
3. Dodaj szczypiorek, koperek, chrzan, sok z cytryny- wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Dopraw solą i cukrem do smaku.
5. Wstaw do lodówki na ok. 1h dla 'przegryzienia się' smaków.


Smacznego!




Polish Easter sauce
Ingredients:

  • 250ml of cream
  • 3 cooked hard eggs
  • 3 tablespoons chopped chives
  • 1 tablespoon chopped dill
  • 1 tablespoon horseradish (or more, if you prefer more spicy)
  • juice of 1/4 lemon 
  • Salt and sugar to taste

Method:
1. Pour cream into the bowl.
2. Through a small strainer, rubeggs to the cream - so the sauce is light and fluffy.
3. Add chives, dill, horseradish, lemon juice - mix well.
4. Season with salt and sugar to taste.
5. Put in the fridge for about 1 hour, that tastes can mix.

Tastes great with hams, eggs and vegetables.

Enjoy!



Jeszcze jeden mazur dzisiaj...z kokosową pianką

W mojej rodzinie na Wielkanoc mazurka zawsze piekła babcia, oczywiście najlepszego!
Tym razem jednak sama zmierzyłam się z tym tematem, podważając odrobinę tradycyjne składniki mleczkiem kokosowym, które pozostało mi z innej potrawy.
Zrobiłam, uszczknęłam kawałeczek, coby zobaczyć, czy poradziłam sobie z tradycyjnym wypiekiem wielkanocnym wywodzącym się z Polski, czy jednak mnie przerósł.
Nie chwaląc się...oniemiałam!
To, jak wspaniale komponują się smaki porzeczki z kokosem i odrobiną czekolady, wykrzykiwały moje kubeczki smakowe w przestrzeni buzi.
Policzki wydymały się od eksplozji smaków!
Och, nieładnie się tak przechwalać!
Ale naprawdę jestem z siebie dumna.
I z tą wewnętrzną dumą i pewnością, że Was również zachwyci smak mojego pierwszego mazurka, dzielę się przepisem :)



























Mazurek na owsianym spodzie z kokosową pianką
Potrzebujesz:
Na ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 50g cukru 
  • 1 małe jajko
  • 4 łyżeczki płatków owsianych
Na kokosową piankę:
  • 150ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1,5 łyżeczki wiórków kokosowych,
  • 3 łyżeczki śmietany 18%
Do tego:
  • 200g dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki
  • 2 paski czekolady mlecznej (polewa)
  • 1 łyżka wody (polewa)
  • garstka płatków migdałów do posypania
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki - wszystko przesiekaj ze sobą nożem do uzyskania "okruchów".
2. Do ciastowych okruchów dodaj jajko i płatki owsiane i szybko zagnieć całość.
3. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20min.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód i brzegi formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Gotowe ciasto przykryj osobnym kawałkiem papieru do pieczenia i wysyp na nie groch lub kulki ceramiczne- tak, żeby ciasto nie urosło.
6. Piecz w 180*C przez 15min, następnie ściągnij z ciasta groch/ kulki razem z wierzchnim papierem i dopiecz przez kolejne 10min, aż się ładnie zrumieni.
7. Spód ciasta wystudź.

Kokosowa pianka:
1. Mleczko kokosowe zagotuj z żelatyną.
2. Dodaj cukier i wiórki kokosowe- zdejmij z palnika i przestudź, aż przestanie parować ale nie zacznie się ścinać.

Polewa:
1. Czekoladę rozpuść z łyżką wody.

Całość:
1. Na wystudzony spód ciasta wyłóż dżem.
2. Wylej ciepłą ( nie gorącą!) kokosową piankę na warstwę dżemu i odstaw do stężenia.
3. Mazurka ozdób polewą czekoladową i płatkami migdałów.

Smacznego!



Pascha cytrynowa z migdałami

To tradycyjna potrawa wielkanocna mająca swoje korzenie w Rosji i na Ukrainie. Bardzo znana również w Polsce na terenie Kresów Wschodnich.
Jest przepysznie słodka i w Rosji tradycyjnie wytwarzana z mleka i jaj, które mają symbolizować wiosenne odrodzenie oraz zmartwychwstanie Chrystusa. Kształt paschy też nie jest przypadkowy! Półkule i ścięte piramidki formowane są na pamiątkę grobu Jezusa.
Można przygotowywać ją też z twarogu, czy śmietany.
Podawana z bakaliami zmienia się w wykwintny przysmak wielkanocny, na który każdego roku czeka wiele osób :)
Dziś każdy ma swój sposób na najlepszą paschę.
Wiele smaków i dodatków sprawia, że każdy odnajdzie swoją ulubioną postać tego deseru, który obecnie bywa podawany nie tylko w Wielkanoc, ale również w dni powszednie.
Pascha, którą zrobiłam, jest moją pierwszą paschą w ogóle i myślę, że nie ostatnią!
Lekka, delikatna z cytrynową nutą i łagodnością migdałów.
Koniecznie spróbujcie!
Jest szybka w przygotowaniu i mogę gwarantować, że skradnie sobie nie jedno wielkanocne podniebienie! :)



























Cytrynowa pascha z migdałami i wanilią
Potrzebujesz:

  • 1kg półtłustego twarogu
  • 120g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 25g migdałów
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 płaska łyżeczka pomarańczowego pyłku (opcjonalnie)
Do tego:
  • czysta gaza lub bawełniana ściereczka
Sposób przyrządzenia:
1. Twaróg rozgnieć widelcem w misce na gładką masę ( możesz go też zmiksować).
2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem pudrem.
3. Połącz twaróg z masą maślaną, dodaj skórkę z cytryny, pomarańczowy pyłek i ziarenka wyłuskane z wanilii.
4. Wszystko miksuj/ mieszaj razem do całkowitego i jednolitego połączenia.
5. Czystą miskę wyłóż gazą lub bawełnianą ściereczką, które odciągną z paschy nadmiar wilgoci, i wyłóż do takiej miski serową masę.
6. Chłodź w lodówce ok. 1,5-2h - lub przez noc.

Smacznego!




czwartek, 24 marca 2016

Jaglany mus kokosowy z marakują

Wielkanoc u progu, a na kuchennym blacie egzotyka zamiast jajek, kiełbasy i majeranku.
Prężą się małe ziarenka jaglanej kaszy dopiero co wyjęte z wody.
Małe, zielono- fioletowe, okrągłe owoce turlają się po blacie, czekając na swój debiut.
Cóż to za kulki pomagające w leczeniu bezsenności i regulowaniu ciśnienia?
Piękne, jędrne, o absolutnie wspaniałym zapachu i smaku...MARAKUJE! :D
Dziś zaprezentują się na lekkim musie kokosowym- świetnym i orzeźwiającym!
Uwielbiam Wielkanocne potrawy, zapachy i całą wiosenną otoczkę tych Świąt, ale tym razem ciekawostką na stole może być prosty, niezbyt związany z tradycją, ale jakże pyszny i ciekawy w smaku mus!
Polecam Wam wszystkim, jeśli nie na Wielkanoc, to na inną okazję, lub zupełnie bez okazyjnie!
Jest naprawdę warty spróbowania i przeniesienia swoich kubeczków smakowych w zupełnie inny wymiar- tropikalny :)
Oczywiście wiem, że świeżą marakuję ciężko dostać w sklepach ( w jednym z dyskontów do końca marca jest na nie promocja!) dlatego każde inne słodko- kwaśne owoce będą tutaj pasowały :)
Mango, jagody, truskawki, maliny, wiśnie...
A zatem...!



























Jaglany mus kokosowy z marakują
na ok.4 porcje
Potrzebujesz:

  • 100g suchej kaszy jaglanej
  • 250ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 4 owoce marakui 
Sposób przyrządzenia:
1. Kaszę przesyp na sitko i przepłucz zimną wodą kilka razy, aż wyciekająca woda przestanie być mętna.
2. Kaszę ugotuj ( proporcje: 1 szklanka kaszy : 2 szklanki wody).
3. Ugotowaną i ostudzoną kaszę umieść w misie miksera/ blendera - dodaj mleczko i wiórki kokosowe i cukier - miksuj do uzyskania jak najgładszej konsystencji.
4. Mus ( jest dość gęsty) wykładaj do naczynek i na każdy z nich wyłóż nasionka marakui - 1 owoc na 1 deser.

Smacznego!










































W akcji:
Kasza jaglana na słodko i słono

czwartek, 17 marca 2016

Ziemniaczane łódeczki na Dzień św.Patryka

Dziś Dzień św.Patryka!
Dzień zielony, radosny i bardzo irlandzki :)
Niestety irlandzkiego na talerzu dzisiaj nic nie zaprezentuję ale spróbuję się obronić zielenią jarmużu, którą i którego uwielbiam.
Całość zajmuje odrobinę więcej czasu, ale danie samo w sobie jest bardzo proste.
Wyraziste w smaku i z zielonym farszem, jak przystało w tym najzieleńszym dniu w roku! :)
No i jedna z moich ulubionych odmian kapusty - jarmuż!
Wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego, wspiera wzrok i ma właściwości antynowotworowe.
To tylko nieliczne dobre właściwości tego warzywa, które w naszym kraju wciąż jest jeszcze niedoceniane.
Ale nie ma co się rozczulać, bo oto na talerzu prężą się ziemniaczane łódeczki z jarmużem właśnie!
Paprykowo- jogurtowy dip dopełnia całości.
Siadajcie do stołu!




























Ziemniaczane łódeczki faszerowane jarmużem z dipem paprykowym
Potrzebujesz:

  • ok. 6 większych ziemniaków
  • 150g umytego i pozbawionego grubych łodyg jarmużu
  • 1 cebulę
  • 4 ząbki czosnku
  • skórkę otartą z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody
Dip:
  • 1/4 słodkiej papryki czerwonej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta mielonej papryki słodkiej
  • szczypta curry
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki obierz i umyj.
2. Każdego ziemniaka przekrój wzdłuż na pół i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
4. Dodaj do zeszklonej cebuli z czosnkiem skórkę z cytryny i lekko przesiekany jarmuż.
5. Całość podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś przez 5-6min.- następnie odparuj nadmiar wody.
6. Ugotowane ziemniaki odcedź i z każdej połówki ziemniaka wydrąż delikatnie środek łyżeczką.
7. Wydrążone środki z ziemniaków dodaj do jarmużu.
8. Do jarmużowego farszu dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj bardzo dokładnie.
9. Farsz nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.
10. Nafaszerowane łódeczki układaj w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15min. w 160*C.

Dip:
1. Paprykę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
2. Połącz z jogurtem i przyprawami.

Ziemniaczane łódeczki podawaj gorące w towarzystwie dipu.

Smacznego! :)







sobota, 5 marca 2016

Koktajl porannego ogrodnika

Wiosna tuż za rogiem.
W skrzynkach, doniczkach i ogrodach spod ziemi nieśmiało wychylają się tulipany, zioła i reszta zielonych przyjaciół.
Na wierzbach pierwsze bazie kotki, na krzaczkach pierwsze pąki i listki.
Z czym, jak nie z zielenią i rześkimi porankami kojarzy się wiosna? :D
Dlatego w Kuchni powstał koktajl na powitanie wiosny!
Najlepiej w ogrodzie o poranku :)
Pysznie zdrowy, pobudzający, słodki, choć bez cukru, czy miodu, dodatkowo wspomagający trawienie :)
Wymaga mocnego sprzętu!
Zanim wiosna zagości w naszych kalendarzach, przywitajmy ją w szklance zielonego koktajlu :D
Na zdjęciach debiutuje moja mała, domowa szkółka jarmużu.
Jeszcze chwila i przeniosą się na balkon! :D



























Koktajl porannego ogrodnika
Potrzebujesz:

  • 25g świeżego jarmużu
  • 400ml mleka
  • 5-6 suszonych daktyli
  • 3 suszone śliwki
  • 1-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób przyrządzenia:
1. Jarmuż oczyść z grubych łodyg.
2. W wysokim naczyniu umieść daktyle i śliwki- dokładnie je zblenduj na gładką masę.
3. Do daktylowo- śliwkowej masy dodaj jarmuż, mleko i kawę- zblenduj/ zmiksuj wszystko ze sobą dokładnie, do uzyskania konsystencji koktajlu.

Smacznego!



czwartek, 18 lutego 2016

Marchewkowy krem z cynamonem

Zima, czy wiosna, jak za oknami jest, każdy widzi.
Czasem termometry wskazują temperaturę przekraczającą +10*C, na niebie słońce wyciąga swoje świetliste ramiona, a w głowie i gdzieś w przestworzach słychać śpiew ptaków.
Innym razem, tak jak dzisiaj, przez cały dzień z chmur kapią hektolitry deszczu, mżawki i innych mokrych atmosferycznych opadów.
A krem z marchewki z cynamonem tylko czeka, żeby rozjaśnić i ocieplić nam te szare dni :)
Jest słodkawy, a głębię smaku zapewniają mu cynamon z sosem sojowym.
Pyszny i sycący!
Obierajcie marchewki, czas na krem...
...i byle do słońca! :)





























Krem z marchewki z cynamonem
Ilości na rodzinny gar zupy (ok.6 porcji)
Potrzebujesz:
  • 1kg marchewek
  • 1-2 średnie ziemniaki
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz
Do tego:
  • łuskany słonecznik ( ilość zależy od upodobań)
  • grzanki z ulubionego pieczywa ( najlepiej razowego)
Sposób przyrządzenia:
1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki
2. Umieść warzywa w garnku, dodaj listki laurowe, zalej warzywa do 3/4 ich wysokości wodą i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości.
3. Z ugotowanych warzyw wyjmij liście laurowe.
4. Zmiksuj/ zblenduj warzywa na gładko wraz z powstałym z nich wywarem.
5. Krem podgrzewaj na małym ogniu, dodając olej, sos sojowy, tymianek i cynamon- dokładnie wymieszaj.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Słonecznik upraż na suchej patelni, w ten sam sposób przygotuj grzanki.
8. Podawaj krem posypany prażonym słonecznikiem i grzankami

Smacznego!



sobota, 13 lutego 2016

PROJEKT ŚNIADANIE: Owsianka Pinacolada

Kolejny raz dałam się ponieść na śniadanie owsiance!
Moje podniebienie, które od czasów przedszkola przyozdobione było napisem " Zupy mleczne niemile widziane", tańczyło z radości przy każdym kęsie :)
Absolutnie wspaniałe połączenie smaku kokosa i ananasa!
Owsianka w wydaniu Pinacolada jest niezwykle kremowa.
Kremowa i słodka, dzięki mleczku kokosowemu.
Myślę, że będzie świetna, aby rozpocząć dobry dzień! :)








































Owsianka Malibu
na 1 porcję
Potrzebujesz:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 2 garści płatków owsianych (górskich)
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • kawałki ananasa ( u mnie z zalewy)
Sposób przyrządzenia:
1. Mleko i mleczko kokosowe wlej do jednego garnuszka i podgrzej, aż mleka się połączą.
2. W mlecznej miksturze zagotuj płatki owsiane.
3. Owsiankę zdejmij z palnika, dodaj cukier, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
4. Podawaj z pokrojonym ananasem.

Smacznego!


wtorek, 9 lutego 2016

Red Velvet Cake, czyli ciasto w kolorze miłości na maślance

Być może nazwa ciasta brzmi zagadkowo, a lista produktów potrzebnych do jego wykonania wydaje się okropnie długa...ale to ciasto jest naprawdę niezwykle proste.
Jest aksamitne i ciężkie, jak najlepszej jakości jedwab.
To wszystko, dzięki maślance i dokładnemu miksowaniu składników na jak najniższych obrotach, co w przypadku tego ciasta jest bardzo ważnym elementem.
Nie za słodkie, pokryte serową masą.
Wspaniałe na większe przyjęcia, czy okazje :)
Święto Zakochanych może być jedną z nich!
Ten całkiem wytworny wypiek na pewno zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem! :D
W masie serowej pominęłam masło, ale dodałam mascarpone i zachwyciłam się całością niesamowicie!
Musicie mi uwierzyć na słowo, że jest to ciasto warte upieczenia i zatopienia zębów w jego aksamitnej ciastowej strukturze, pokrytej kremowym serkiem.
Ach!
Ileż w tym cieście miłości :D Dla podniebienia przede wszystkim!




























Red Velvet Cake
Potrzebujesz:
Ciasto:
  • 125g masła w temp. pokojowej
  • 250g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 50ml płynnego czerwonego barwnika ( ja dałam 3/4 łyżeczki barwnika w proszku)
  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka białego octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • bułka tarta
  • masło
  • 1 łyżeczka płatków migdałów
Masa serowa:
  • 350g śmietankowego serka kanapkowego 
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę.
2. Ciągle miksując dodawaj do masy jajka - pojedynczo.
3. Dodaj kakao i barwnik- od tego momentu miksuj na najwolniejszych obrotach.
4. Wymieszaj ze sobą pozostałe suche składniki ( oprócz sody oczyszczonej) i dodawaj je do masy na przemian z maślanką- pamiętając o najniższych obrotach miksera- i miksuj wszystko na gładką masę.
5. Do gotowej masy dodaj ocet i sodę oczyszczoną - zmiksuj.
6. Formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
7. Ciasto piecz ok.45-50min w 180*C.
8. Upieczone ciasto ostudź i zetnij wierzch, żeby je wyrównać.
9. Odcięte ciasto zmiel razem z migdałami tak, żeby powstał ciastowy piasek.

Masa serowa:
1. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki na jednolity krem.

Całość:
1. Ciasto podziel na 2 (lub 3) blaty i przełóż każdy kremem, pozostawiając część masy serowej na wierzch i boki ciasta.
2. Wierzch udekoruj ciastowym proszkiem.*

Smacznego!

* Być może nie zużyjesz całego proszku z ciasta. Możesz dodać do niego trochę serka i uformować z powstałej masy kulki, które potem dobrze pokryć czekoladą :) Słodka przekąska gotowa!







































Red Velvet Cake
Ingredients:
Cake:

  • 125g butter 
  • 250g sugar
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon cocoa powder
  • 50ml of red liquid dye (I gave 3/4 teaspoon of dye powder)
  • 400g plain flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1 teaspoon salt
  • 1 cup buttermilk
  • 1 teaspoon white vinegar
  • 1 teaspoon baking soda
  • bread crumbs
  • butter
  • 1 teaspoon almond flakes

Curd:

  • 350g philadelphia cream cheese 
  • 250g mascarpone
  • 3 tablespoons powdered sugar
  • 1/2 teaspoon vanilla sugar

Method:
Cake:
1. Mix butter and sugar until fluffy in a big bowl.
2. Add eggs, still mixing - one by one.
3. Add the cocoa and dye - since then mix on the lowest speed.
4. Mix together the remaining dry ingredients (except soda) and add them to the bowl alternately with buttermilk- still mixing on lowest speed until  smooth.
5. Add to the dough vinegar and baking soda - mix well.
6. Butter the cake form and put some breadcrumbs on the whole cake form bottom and sides.
7. Put all dough into the form and bake in 180*C approx. 45-50 min.
8. Allow baked cake to cool, and cut surface to align the top of the cake.
9. Blend the cut off cake with almonds until it reaches the consistency of sand .

Curd:
1. Mix together all the ingredients until completely combined.

Whole:
1. Divide the cake along into 2 (or 3) pieces, then lubricate each piece's top of cake with curd, leaving part of the curd on top and sides of cake.
2. Decorate the top with cake sand. *

Enjoy!



niedziela, 7 lutego 2016

Ciastka podwójnie czekoladowe

Gościły u nas w Tłusty czwartek zamiast pączków.
Właściwie, to upiekłam je nawet dzień wcześniej i to z czystej ochoty na kruche ciastka, a nie z powodu dnia, w którym kalorie się nie liczą :)
W tym roku Pączkowy Dzień pojawił się w moim kalendarzu nie wiadomo skąd!
Absolutnie niespodziewanie wyskoczył nagle w pewien czwartek, ogłaszając się najtłustszym tego roku i proszę szykować pączki, faworki i inne racuchy.
W mojej głowie echem odbijały się słowa niedowierzania "Ale jak to już w ten czwartek?", " Serio to już teraz?", "Przecież dopiero było Święto Dziadków."
Naprawdę, jakoś nie zdążyłam się do niego przygotować.
Na szczęście miałam kruche ciastka kakaowe, wypełnione po brzegi żurawiną i białą czekoladą.
Sprawdziły się tego dnia pierwszorzędnie! :D
Kruche, pełne smaku i smakowych niespodzianek, a co najlepsze robi się je bardzo szybko!
Pełnoziarniste, idealne do kawy.




























Pełnoziarniste kruche ciastka kakaowe z żurawiną i białą czekoladą
Potrzebujesz:

  • 125g masła w temperaturze pokojowej
  • 85g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 260g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki kakao
  • 100g białej czekolady
  • 50g suszonej żurawiny
Sposób przyrządzenia:
1. Cukier utrzyj z masłem na puszystą masę - dodaj jajko i miksuj.
2. Do masy dodaj mąkę, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia- połącz w ciasto o jednolitej strukturze.
3. Dodaj posiekaną białą czekoladę ( mniej więcej 1 kostkę na 4 części - żeby kawałki były wyczuwalne podczas jedzenia :) )
i przesiekaną żurawinę.
4. Wyrób ciasto ręcznie - masa jest bardzo gęsta.
5. Z masy formuj kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej.
6. Spłaszczając mocno każdą z kulek, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz w 190*C przez 10min. 

Smacznego! :D




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...