sobota, 20 listopada 2021

Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Listopad od zawsze kojarzy mi się z jabłkowymi wypiekami.
Odkąd pamiętam u dziadków pachniało szarlotką na Święto Niepodległości.
Po sezonie na śliwki lub kiedy skończą się ich mrożone zapasy, zmieniamy przepis na cobbler i zamiast śliwek upychamy pod ciasto masę jabłek.
Zapraszam Was dziś na jabłkową ucztę pod postacią kruchej tarty wypełnionej jabłkami po same brzegi w towarzystwie kilku kropel solonego karmelu i rozgrzewających podniebienie przypraw :)
Karmel i jabłka to piękna historia, która wybrzmiewa wyjątkowo przytulnie w szare, jesienne popołudnia.
Otula podniebienie, okleja usta lepkim karmelem i rozjaśnia smak owocową nutą jabłek zmieszanych z kardamonem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Aromatyczna tarta pełna ciepła i troski zamknięta w objęciach kruchego ciasta idealnie współgra z filiżanką kawy.
Niepostrzeżenie Listopad umyka z kalendarza wraz z ostatnimi liśćmi na drzewach i zanim całkiem zanurzymy się w świątecznych i zimowych smakach i przygotowaniach, zatopmy zęby w tym słodkim romansie końca jesieni :)

















Tarta z jabłkami i solonym karmelem
Potrzebujesz:

Kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • duża szczypta soli
Nadzienie:
  • 700g obranych i pokrojonych w cienkie półplasterki jabłek
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Słony karmel:
  • 200g cukru
  • 70g masła
  • 180g śmietanki kremówki
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia

1. Przygotuj karmel.

Kruche ciasto:
1. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie, jednolite ciasto.
2. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 20min.
3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3mm i wyłóż nim natłuszczoną formę: dno i boki.
4. Obetnij nadmiar ciasta (możesz zrobić z niego ozdobne paski).
5. Spód tarty posmaruj 2 łyżkami słonego karmelu i przykryj doprawionymi jabłkami i ponownie polej całość 1 łyżką karmelu.
6. Nałóż na tartę paski z ciasta (opcjonalnie).
7. Piecz przez 25-30min. w 180*C.
8. Podawaj z dodatkową porcją słonego karmelu.

Nadzienie:
1. Jabłka wymieszaj z przyprawami, cukrem i skrobią.

Słony karmel:
1. Do garnka z podwójnym dnem wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia, rzadko mieszając.
2. Delikatnie podgrzewaj rozpuszczony cukier, nieustannie mieszając do momentu, aż stanie się jasno złocisty.
3. Dodaj masło i mieszaj do momentu, aż całkowicie się rozpuści i połączy z cukrem (może się lekko pienić).
4. Delikatnie wlej śmietankę i podgrzewaj całość przez 30-60 sekund, nie przerywając mieszania.
5. Zdejmij karmel z palnika, dodaj sól według uznania i odstaw karmel do wystygnięcia - zgęstnieje.

Smacznego!









































Apple and salted caramel tart
Ingredients:
Shortbread:
  • 200g of wheat flour
  • 80g of butter
  • 4 tablespoons of cold water
  • a large pinch of salt
Filling:
  • 700g apples, peeled and cut into thin half-slices
  • 1/2 teaspoon of cardamom
  • 1/4 teaspoon of ground nutmeg
  • 2 teaspoons of brown sugar
  • 1 teaspoon of potato starch
Salty caramel:
  • 200g of sugar
  • 70g of butter
  • 180g heavy cream
  • 1/4 - 1/2 teaspoon of salt
Method:

1. Prepare the caramel.

Shortbread:
1. Knead all ingredients into a smooth, uniform dough.
2. Shape into a ball, wrap in foil and refrigerate for 20 minutes.
3. Roll out the cooled dough to a thickness of 3mm and line it with a greased form: bottom and sides.
4. Trim off the excess dough (you can make decorative stripes from it).
5. Brush the bottom of the tart with 2 tablespoons of salted caramel and cover with seasoned apples and pour over the whole thing again with 1 tablespoon of caramel.
6. Put the dough strips (optional) on the tarts.
7. Bake for 25-30 minutes. at 180 * C.
8. Serve with an extra portion of salted caramel.

Filling:
1. Mix apples with spices, sugar and starch.

Salty caramel:
1. Put sugar in a pot with a double bottom and heat it over low heat until it is completely dissolved, stirring rarely.
2. Gently heat the dissolved sugar, stirring constantly, until it becomes light golden.
3. Add the butter and stir until it is completely dissolved and combined with the sugar (it may foam slightly).
4. Gently pour in the cream and heat it up for 30-60 seconds without stopping stirring.
5. Remove the caramel from the burner, add salt as desired and leave the caramel to cool - it will thicken.

Enjoy!




sobota, 13 listopada 2021

Zupa dyniowa z pieczonymi warzywami - miseczki pełne listopadowego słońca

Muszę przyznać, że tegoroczny Listopad jest wyjątkowo słoneczny.
Rozpoczął się ciepło, zachwycił złotem liści i błękitem nieba, a potem pod okryciem lekkiej mżawki zmienił to złoto w musztardową żółć modrzewiowych igieł, a błękit we wszystkie odcienie szarości, na tle której ostatnie kolory są wyjątkowo soczyste.
Nie raz zachwycił też zachodem słońca tak miękkim i w ciepłych barwach, jak gorące kawałki pieczonej dyni, z której skręciłam dziś szybką zupę.
Piekła się w towarzystwie słodkiej papryki, cebuli, marchewki i rozochoconych ząbków czosnku, gotowych, by ograć podniebienie.
Zmiksowałam towarzystwo z bulionem i podałam z uprażonymi na suchej patelni kawałkami tortilli, która zmieniła się w pyszne, rumiane chrupadełko, a do tego pestki słonecznika i kleks śmietany dla chętnych.
Całość rozgrzewa, przyjemnie głaszcze podniebienie wszelką słodyczą warzyw i ciepłem listopadowego słońca.
Jeśli masz ochotę spróbować zupy środka Listopada, to siadaj do stołu, póki miseczki pełne słońca jeszcze gorące! :)























Zupa dyniowa z pieczonymi warzywami
Potrzebujesz:

  • 400g dyni obranej i pokrojone w kostkę
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • 3 szklanki buliony warzywnego / 3 szklanki wody + 1 kostka bulionu.
Do tego:
  • ulubione pestki i nasiona
  • pszenna tortilla uprażona na patelni
Sposób przyrządzenia:
1. Dynią umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Dodaj ćwiartki papryki, obrane ząbki czosnku, obraną i pokrojoną w kawałki marchew i łódeczki obranej cebuli.
3. Warzywa skrop olejem, posyp kuminem, papryką, pieprzem cayenne, solą i czarnym pieprzem - dokładnie wymieszaj.
4. Warzywa piecz przez 30min. w 180*C.
5. Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem lub wodą z kostką bulionową i doprowadź do wrzenia.
6. Gotuj przez 5-10 min, zdejmij z panika i zmiksuj na krem przy pomocy ręcznego blendera.
7. Podawaj z prażonymi orzechami, kawałkami tortilli lub grzankami i kleksem śmietany (opcjonalnie)

Smacznego!























Pumpkin soup with roasted vegetables
Ingredients:

  • 400g pumpkin, peeled and diced
  • 2 red peppers
  • 1 large onion
  • 6 cloves of garlic
  • 2 medium carrots
  • 2 tablespoons of oil
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon of ground smoked paprika
  • 1/4 teaspoon cayenne pepper
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 2 pinches of black pepper
  • 3 cups vegetable stock / 3 cups water + 1 bouillon cube.

Additionally:

  • favorite pits and seeds
  • wheat tortilla roasted in a pan

Method:
1. Place the pumpkin on a baking sheet covered with baking paper.
2. Add the paprika quarters, the peeled garlic cloves, the peeled and chopped carrots, and the peeled onion wedges.
3. Sprinkle vegetables with oil, cumin, paprika, cayenne pepper, salt and black pepper - mix thoroughly.
4. Bake the vegetables for 30 minutes. at 180 * C.
5. Put the baked vegetables into a pot, pour the stock or water with stock cubes and bring to a boil.
6. Cook for 5-10 minutes, remove from panic and blend into cream with a hand blender.
7. Serve with roasted nuts, pieces of tortilla or croutons and a splash of cream (optional)

Enjoy!





sobota, 6 listopada 2021

Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem na kamieniu Enders

Zapraszam Was dziś na bardzo jesienną i bardzo niecodzienną pizzę, którą przygotowałam również niecodzienny dla siebie sposób.
Oto pizza, która łączy w sobie ciepło i przytulność jesiennej kuchni.
Nie znajdziecie tu pomidorowego sosu, za to rozsmakujecie się w aromatycznej oliwie z rozgrzewającymi przyprawami.
Nie ma tu mozzarelli ale między kawałkami pieczonej dyni czeka kremowa i charakterna gorgonzola.
Do tego wędzony boczek z dymnym posmakiem, słodko-kwaśne jabłka i przytulne piórka cebuli.
Feeria barw i jesiennych smaków w każdym kęsie!
Przygotowując tę pizzę miałam okazję testować kamień do pizzy marki Enders, która dopiero co rozgościła się na polskim rynku.
Te kamienie przede wszystkim są dedykowane do grilli gazowych, na których będziecie mogli przygotować pyszną pizzę, czy chleb, bułeczki, a nawet niektóre rodzaje ciast ale mogą być wykorzystywane również w domowych piekarnikach, co poza sezonem grillowym z pewnością się przyda! :)
Cienki plaster kamienia w kolorze kości słoniowej włożyłam do piekarnika i rozgrzałam do 230*C, z deski, prosto na gorący kamień zsunęłam uformowaną pizzę...i po 10 minutach mogłam już zanurzyć się w gorącej przytulności jesiennej pizzy.
Kamień zdecydowanie przyspieszył pieczenie i dopiekł spód.
Zaskoczył mnie jedynie brak dołączonego opisu, co do tego, jak go używać i porowata powierzchnia kamienia, bo chyba spodziewałam się gładszej ale to właśnie dzięki niej z ciasta absorbowany jest nadmiar wilgoci, a spód staje się chrupiący.
Co prawda oprócz wilgoci dość szybko absorbuje tłuszcz, czy przypieczone dodatki od pizzy, które trudno domyć ale czymże jest plamka przy świetnie wypieczonym placku? ;)
Zacieki i przypalone plamki na kamieniu już zostaną, jednak z pewnością jeszcze go wykorzystam przy niejednej domowej pizzy.
To na pewno ciekawy kuchenny sprzęt, który może dostarczyć wiele radości i pysznych smaków podszytych włoską nutą.
A wracając do bohaterki tego wpisu, to podałam ją z miodem, który wraz z wyrazistą gorgonzolą, słodką dynią, jabłkami i pikantnością chili stworzył niebanalną całość w smakach złotej jesieni, tańczącą na podniebieniu swoje ciepłe tango.
Co myślicie o takiej wariacji włoskiego przysmaku? 























Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem
Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki mąki 
Pieczona dynia:
  • 150g dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju
Aromatyzowana oliwa:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 szczypty płatków chili
  • 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
Dodatki:
  • 1 cebula
  • 6 plasterków parzonego, wędzonego boczku
  • 1 jabłko
  • 70-80g gorgonzoli
  • listki szałwii (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:
1. Włóż kamień do pizzy do piekarnika i rozgrzej do 230*C - grzanie góra / dół.
2. Z drożdży, miodu i letniej wody przygotuj zaczyn, mieszając składniki do momentu rozpuszczenia się drożdży i miodu.
3. Mąkę umieść w dużej misie, dodaj zaczyn drożdżowy, oliwę i sól - zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli będzie kleiło się do rąk możesz dodać 1-2 łyżki mąki) i odstaw do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i z każdego uformuj placek o średnicy ok. 25cm.
5. Każdy z nich ułóż na desce, posmaruj oliwą z miodem i przyprawami i ułóż plastry boczku, piórka cebuli i półplasterki jabłka, następnie kawałki pieczonej dyni i gorgonzolę.
6. Zsuń ostrożnie pizzę na rozgrzany kamień i piecz przez 10-13min.
7. Ostrożnie wyciągnij pizzę (możesz z powrotem zsunąć na deskę/ talerz lub wyjąć z kamieniem - uwaga, jest bardzo gorący!).
8. Podawaj z miodem i listkami szałwii.

Pieczona dynia:
1. Dynię pokrój w kostkę, wymieszaj z miodem, olejem i przyprawami.
2. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15min.

Aromatyzowana oliwa:
1. Dokładnie połącz wszystkie składniki.

Smacznego!
























Autumn pizza with pumpkin, gorgonzola and honey
Ingredients:

Pizza dough:

  • 25g of fresh yeast
  • 1/2 cup of lukewarm water
  • 1 tablespoon of honey
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 1.5 tablespoons of olive oil
  • 1.5 cups of flour

Roasted pumpkin:

  • 150g hokkaido or butternut squash
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 1/4 teaspoon of cinnamon
  • 1/3 teaspoon of chili flakes
  • 1/2 teaspoon of honey
  • 2 tablespoons of oil

Flavored olive oil:

  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1/2 tablespoon of honey
  • 1 tablespoon of apple cider vinegar
  • a pinch of cinnamon
  • 1/2 teaspoon dried oregano
  • 2 pinches of chili flakes
  • 1/4 teaspoon of sweet smoked paprika

Additives:

  • 1 onion
  • 6 slices of steamed, smoked bacon
  • 1 apple
  • 70-80g gorgonzola
  • sage leaves (optional)

Method:
1. Put the pizza stone in the oven and heat it to 230 * C - top / bottom heating.
2. Use the yeast, honey and lukewarm water to prepare a leaven, mixing the ingredients until the yeast and honey dissolve.
3. Place the flour in a large bowl, add the yeast leaven, olive oil and salt - knead a smooth, elastic dough (if it sticks to your hands, you can add 1-2 tablespoons of flour) and set aside to rise.
4. Divide the dough into 2 parts and form a cake with a diameter of about 25 cm from each.
5. Put each of them on a board, brush with olive oil with honey and spices and arrange bacon slices, onion feathers and apple slices, then pieces of roasted pumpkin and gorgonzola.
6. Slip the pizza carefully onto the hot stone and bake for 10-13 minutes.
7. Carefully remove the pizza (you can slide it back on the board / plate or take it out with a stone - be careful, it is very hot!).
8. Serve with honey and sage leaves.

Roasted pumpkin:
1. Dice the pumpkin, mix with honey, oil and spices.
2. Place on a baking sheet lined with baking paper and bake for 15 minutes.

Flavored olive oil:
1. Carefully combine all ingredients.

Enjoy!








wtorek, 2 listopada 2021

Nadziewane bułeczki dynie na słodko i słono

Ostatnimi czasy bułeczki w kształcie dyni to jesienny hit.
Nic dziwnego!
Pulchne, urocze, proste w przygotowaniu i pysznie dyniowe idealnie wpisują się w rdzawy klimat jesieni i dywany szeleszczących liści :)
Poszłam o krok dalej i postanowiłam wypełnić te krągłe, drożdżowe dynie jesiennymi pysznościami i to w dwóch wariantach...bo dlaczego nie?
Obie wersje nadzień łączą jabłka, czyli owoce, na które sezon trwa wciąż w najlepsze!
Słodkie nadzienie to jabłka połączone z soczystą gruszką i mocnym imbirowym akcentem w towarzystwie korzennych przypraw.
Wersja wytrawna to jabłka z cebulą i tymiankiem, który wspaniale podkreśla smak owoców i warzyw, a całość skąpana w odrobinie miodu, octu balsamicznego i solidnej szczypcie rozgrzewającego podniebienie pieprzu.
Możecie przygotować o razu oba nadzienia i zrobić pół bułeczek wytrawnych i pół słodkich, jednak jeżeli macie ochotę tylko na jeden rodziaj, zwiększcie nadzienie x2 lub zmniejszcie o połowę ilość ciasta :)
To idealny wypiek w jesienne popołudnia, gdy można poświęcić chwilę obwiązanie drożdżowych bułeczak bawełnianym sznurkiem, tworząc przekąski w kształcie urooczych dyń i wypełniając kuchnię zapachem przytulności, gdy za oknem deszcz dzwoni o parapet, a wiatr czesze ostatnie liście na drzewach.
Potem pozostaje już tylko zaparzyć ulubioną herbatę i zatopić się w dyniowych przyjemnościach mieszczących sie w dłoni :)









































Nadziewane bułeczki dynie na słodko i słono
Potrzebujesz:

Na ciasto:
  • 25g świeżych drożdży lub 7g suszonych drożdży
  • 180ml letniego mleka
  • 40g cukru
  • 450g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 180g puree z pieczonej dyni Hokkaido lub piżmowej
  • 40g roztopionego masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • bawełniany sznurek
  • orzechy pekan/ orzechy włoskie/ laski cynamonu do ozdoby (opcjonalnie)
Nadzienie słodkie
  • 1 gruszka klapsa
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/3 łyzeczki mielonego kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyzeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Nadzienie słone
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula żółta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki klarowanego masła
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. W dużej misce połącz letnie mleko z cukrem i drożdżami - mieszaj do momentu, aż drożdze się rozpuszczą.
2. Do drożdżowego zaczynu dodaj jajko i puree z dyni i połącz całość.
3. Do dyniowej masy dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabiać ciasto.
4. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj do momentu, aż stanie się gładkie i sprężyste (jeżeli będzie zbyt mokre i lepiące, dodaj 1-2 łyżki mąki).
5. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1h.
6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 2 równe części, a z każdej z nich uformuj wałek i podziel każdy z nich na 6-8 równych części i uformuj w kulki.
7. Każdą kulkę rozwałkuj na placuszek grubości ok.2-3mm i nałóż na środek porcję nadzienia (ok. 2 łyżeczek).
8. Zlep bułeczki i delikatnie uformuj je w kulkę.
9. Każdą nadzianą kulkę obwiąż delikatnie i niezbyt ciasno sznurkiem w taki sposób, aby sznurek dzielił ją na 6-8 równych części.
10. Gotowe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do ponownego wyrastnia na 15min.
11. Piecz w 180*C przez 15-20min.

Nadzienie słodkie:
1. Owoce umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniasda nasienne.
2. Pokrój owocw w drobną kostkę i przełóż do miski.
3. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, cukier i skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

Nadzienie słone:
1. Cebule obierz i pokrój w kosteczkę, czosnek drobno posiekaj i podsmaż całość na klarowanym maśle.
2. Jabłko umyj i wydrąż gniazdo nasienne, następnie pokrój owoc w drobną kostkę i didaj do cebuli i smaż przez 2 min.
3. Na patelnię dodaj przyprawy oraz miód i ocet - podsmażaj całość przez 1min. i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!









Sweet and salty pumpkins stuffed buns
Ingredients:
For the dough:
  • 25g of fresh yeast or 7g of dried yeast
  • 180ml of lukewarm milk
  • 40g of sugar
  • 450g of wheat flour
  • 1 egg
  • 180g roasted Hokkaido or butternut squash puree
  • 40g of melted butter
  • 1/3 teaspoon of salt
  • cotton string
  • pecans / walnuts / cinnamon sticks for decoration (optional)
Sweet filling
  • 1 pear smack
  • 1 small apple
  • 1 teaspoon of ground ginger
  • 1/3 teaspoon ground cardamom
  • a pinch of nutmeg
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 3 heaped teaspoons of sugar
  • 1 heaped teaspoon of potato starch
  • 1/2 teaspoon vanilla extract (optional)
Salty filling
  • 1 large apple
  • 1 red onion
  • 1 yellow onion
  • 1 clove of garlic
  • 1/2 tablespoon of clarified butter
  • 1/3 teaspoon of dried thyme
  • 1 teaspoon of honey
  • 2 teaspoons of balsamic vinegar
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
Method:
1. In a large bowl, combine lukewarm milk with sugar and yeast - stir until the yeast is dissolved.
2. Add egg and pumpkin puree to yeast leaven and combine.
3. Add flour and salt to the pumpkin mass and start kneading the dough.
4. Add the melted butter and knead until it is smooth and bouncy (if it is too wet and sticky, add 1-2 tablespoons of flour).
5. Set aside the dough to rise for 1 hour.
6. Knead the dough and divide it into 2 equal parts, and form a roll from each of them, divide each of them into 6-8 equal parts and shape them into balls.
7. Roll out each ball into a 2-3mm thick pancake and put a portion of the filling in the middle (about 2 teaspoons).
8.Stick thoroughly the filled buns and gently shape them into a ball.
9. Tie each stuffed ball gently and not too tightly with cotton string in such a way that the string form a star in the center with 6-8 arms.
10. Put the finished buns on a baking sheet lined with baking paper and set aside to rise again for 15 minutes.
11. Bake at 180*C for 15-20 minutes.

Sweet filling:
1. Wash the fruit, peel it and hollow the seeds out.
2. Dice the fruit into small cubes and put it in a bowl.
3. Add spices, lemon juice, sugar and potato starch and mix thoroughly.

Salty filling:
1. Peel the onions and dice them, chop the garlic finely and fry it in the clarified butter.
2. Wash the apple and hollow the seeds, then cut the fruit into small cubes and add to the onion and fry for 2 minutes.
3. Add spices, honey and vinegar to the pan - fry it all for 1 minute and mix thoroughly.

Enjoy!




środa, 27 października 2021

Indyk w pikantnym sosie śliwkowym

Ostatnie tygodnie są tak intensywne, że nawet gdybym bardzo chciała dzielić się tu smakowitościami regularnie, to pisanie posta często zajmuje mi kilka dni...
Ucieka mi trochę przez palce ta moja ukochana jesień, więc zachwycam się nią najbardziej o poranku, kiedy wraz moim kudłatym pieskiem brodzimy w osiedlowym gąszczu, szuramy w opadłych liściach łapami i nogami, wdychając jeden z moich ulubionych zapachów mokrej ziemi, liści i dymu.
Czasem wystawiam policzki do jesiennego słońca, innym razem otulam się poranną mgłą jak ulubionym kocem albo plączę włosy i myśli na wietrze, i wciąż mam nadzieję, że zdążę się jeszcze tym nasycić zanim dogoni nas zima.
Tymczasem stawiam na stole pyszność, która zatrzymuje na chwilę w śliwkowym uniesieniu nad jesienną feerią smaków.
W sosie z ostatnich śliwek podbitym rozmarynem kąpią się soczyste kawałki indyka.
Tu rozgrzewa imbir, szczypie w język chili i dodaje przytulności odrobina złotego miodu przy akompaniamencie aromatycznego rozmarynu.
Możesz dostosować gęstość sosu do własnych upodobań i albo lekko poddusić śliwki, aby stały się miękkie ale pozostały przy swoim kształcie lub pozwolić im się rozpaść i stworzyć aksamitny sos w kolorze lekkiego różu :)
Można zajadać z czosnkowymi grzankami, ryżem, kaszą, ziemniakami w ulubionym wydaniu lub tak, jak ja z czarną soczewicą, która swoim ziemistym smakiem świetnie równoważy owocowy sos.
Ten jesienny indyk pasuje do wszystkiego! :)
Jeżeli macie ochotę połaskotać podniebienie smakami późnego Października, to siekajcie chili i wyciągajcie pestki ze śliwek, bo czas zanurzyć się w pyszności, w której już pływa indyk! :D























Indyk w pikantnym sosie śliwkowym
Potrzebujesz:

  • ok. 300-400g fileta z indyka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 3cm korzenia imbiru
  • 500g świeżych śliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 gałązki rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej w zależności od smaku śliwek)
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Indyka pokrój w plastry grubości ok.0,5-1 cm i delikatnie rozbij mięso, oprósz solą i pieprzem - obsmaż na oleju z obu stron i przełóż na talerz.
2. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek z imbirem i pokrojone w plasterki chili - smaż do miękkości cebuli na małym ogniu.
3. Ze śliwek usuń pestki i pokrój owoce w ósemki, następnie wrzuć je na patelnię z cebulą i chili razem z miodem i gałązkami rozmarynu. 
4. Podlej wodą i duś pod przykryciem 7-15min.
5. Dopraw całość solą i pieprzem.
6. Do sosu włóż kawałki indyka i podgrzej całość jeszcze przez chwilę.

Smacznego!









































Turkey chops in a spicy plum sauce
Ingredients:

  • approx. 300-400g turkey fillet
  • 4 tablespoons of oil
  • 1 medium onion
  • 3 cloves of garlic
  • 1/2 chili pepper
  • 3cm of ginger root
  • 500g of fresh plums
  • 1/2 cup of water
  • 2 sprigs of rosemary / 1/2 teaspoon dried rosemary
  • 1 teaspoon of honey (or more, depending on the taste of the plums)
  • salt and pepper to taste

Method:
1. Cut the turkey into slices about 0.5-1 cm thick and gently break the meat, sprinkle with salt and pepper - fry in oil on both sides lightly and put on a plate.
2. In the same pan, fry the diced onion, chopped garlic and ginger and sliced ​​chili - cook until the onion is tender over low heat.
3. Remove the pips from the plums and cut the fruit into eight pieces, then put them in the pan with the onion and chili with honey and rosemary sprigs.
4. Rinse with water and cook, covered, 7-15 minutes.
5. Season with salt and pepper.
6. Put the turkey pieces in the sauce and heat it up for a while.

Enjoy!



poniedziałek, 18 października 2021

Dyniowe spice cream coffee jak ze Starbucksa!

Jesień to zdecydowanie czas dyni.
Ciepłej, krągłej, przytulnej i we wszystkich odcieniach jesiennego słońca i rdzawych, szeleszczących liści.
Na stołach królują dyniowe zupy krem, ciasta, pieczona dynia i wszelkie dyniowe wspaniałości, które po brzegi potrafią wypełnić wnętrze troską i ciepłem, sprawiając, że jesień staje się bardziej znośna dla tych, którzy nie koniecznie są z nią na bakier.
Wśród całego dyniowego menu nie może zabraknąć kawy!
A ta już od kilku lat jesienią podbija kubki smakowe kawoszy na całym świecie, ubierając swoją Pumpkin Spice Latte sukienkę.
I ja za nią przepadam ale tym razem zapraszam Was na trochę inną odsłonę dyniowej kawy...czarna z pokaźną, dyniową chmurką z bitej śmietany!
Tak! Tym razem pakujemy cały smak do śmietankowej czapki, która ubita bardzo delikatnie, powoli łączy się z czarną podstawą, tworząc aksamitną pyszność w jesiennej odsłonie :)
W tym sezonie to absolutny hit w kawiarniach Starbucksa, za którym oszalał niejeden smakosz!
Ważne, aby nie ubić śmietaki na sztywno ale tak, aby wciąż lekko płynna była puszysta i delikatna.
A podawać można na ciepło i na zimno!
Jeżeli zatem jesteście wielbicielami smakowych kaw i ich wariacji oraz lubujecie się w jesieni i jej smakach jak ja, to serdecznie Was zapraszam na szklankę przytulnej dobroci, która doda energii i rozgrzeje wnętrze :)























Dyniowe spice cream coffee
na 1 porcję
Potrzebujesz:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 czubata łyżeczka puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki syropu lub ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mleka 
  • 1/4 do 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego (cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa)
  • gorąca lub zimna czarna kawa
  • ulubione słodzidło (opcjonalnie)
  • mielony cynamon do posypania na wierzchu

Sposób przyrządzenia:
1. W metalowej lub szklanej misce umieść śmietankę, puree z dyni, syrop waniliowy, mleko i przyprawę do ciasta dyniowego.
2. Ubijaj całość 30 sekund do 2 minut, aż będzie lekko ubita i puszta (uważej, żeby nie ubić na sztywno!).
3. D szklanki wlej kawę, pozostawiając na górze około 1/4 przestrzeni na piankę, posłódź do smaku, jeśli chcesz.
4. Na wierzchu ułóż porcję dyniowej śmietanki i posyp cynamonem.

Smacznego!
























Pumpkin cream coffee
for 1 serving
Ingredients:

  • 100 ml heavy cream
  • 1 heaped tsp pumpkin puree
  • 1/2 tsp vanilla syrup
  • 1 tbsp whole milk or 2% milk
  • 1/4 to 1/2 teaspoon pumpkin pie spice (cinnamon, cardamom, ginger, nutmeg)
  • hot or cold black coffe
  • something to sweeten coffee (optional)
  • ground cinnamon to sprinkle on top

Method:
1. To a glass measuring cup, add the heavy whipping cream, pumpkin puree, vanilla syrup, milk, and pumpkin pie spice.
2. Froth with a whisk for 30 seconds to 2 minutes until it's foamy and thick but not too thick so don't over whisk it.
3. Add coffee to a glass along with sweeten to taste, leaving about 1/4 of glass room at the top for the foam.
4. Add the pumpkin cream cold foam on top, as much or as little as you like, then sprinkle cinnamon on top.

Enjoy!




środa, 13 października 2021

Owsiane babeczki z budyniem i figami w miodzie

Jeżeli jesteśmy tym, co jemy, to ja tej jesieni zdecydowanie jestem figą.
Krągłą, z gładką skórką we wszystkich odcieniach ciemnego fioletu przepasanego od czasu do czasu zielenią i pysznie różowym, soczystym wnętrzem wypełnionym po brzegi czułością i tysiącem maleńkich pesteczek zuchwale pękających pod zębami.
Choć nie jestem zwolenniczką suszonych fig, to tymi świeżymi zajadam się w ilościach hurtowych.
Uwielbiam wypychać sobie policzki tymi pięknymi łobuziakami i najwięcej wcinam na świeżo ale równie wspaniale smakują na grzankach z wędzonym serem lub lekko podsmażone w miodzie.
Przygotowałam te ostatnie, miodowe i ułożyłam na śmietankowym budyniu, który mościł się w objęciach owsianych babeczek.
Pyszne, proste i wystarczająco słodkie, by zaspokoić jesienną potrzebę rozkoszy podniebienia i owocowych nut :)
Owsiany spód z ciepłym aromatem cynamonu i orzechowego masła, w środku kremowy budyń o smaku śmietanki i porcja gorących cząstek figi skarmelizowanych delikatnie w miodzie...oto październik w słodkim wydaniu, który mieści się w dłoni :)
Zaparzajcie kawę w ulubionych filiżankach, a potem zanurzcie się w kremowej przyjemności z miodowymi figami!























Owsiane babeczki z budyniem i figami w miodzie
Na 6-7 sztuk
Potrzebujesz:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • bułka tarta do wysypania foremek
Do tego:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku (+ mleko i cukier)
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 świeże figi
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka wody
  • świeże figi do podania (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:
1. Banana rozgnieć widelcen na puree i połącz dokładnie z pozostałymi składnikami.
2. Foremki do babeczek natłuść i wysyp lekko bułką tartą tak, aby obkleiła spód i boki - strząśnij nadmiar.
3. Bananową masą wyklej spód i boki foremek (jest dość klejąca, więc warto zrobić to łyżką maczaną w wodzie).
4. Piecz w 180*C przez ok. 20min.

Do tego:
1. Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Do gorącego budyniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj - odstaw do wystudzenia.
3. Figi pokrój w kostkę i podsmażaj z miodem do momentu aż zaczną się delikatnie rozpadać.
4. Owsiane babeczki wypełnij śmietankowym budyniem i ułóż na wierzchu porcję gorących fig w miodzie.
5. Podawaj z cząstką świeżej figi (opcjonalnie).

Smacznego!























Oat cupcakes with pudding and figs in honey
for 6-7 cupcakes
Ingredients:

  • 1 ripe banana
  • 1 cup of old-fashioned rolled oats
  • 1/4 cup of milk
  • 4 tablespoons of whole wheat flour
  • 1 tablespoon of peanut butter
  • 2 tablespoons of coconut oil or butter
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • pinch of baking powder
  • breadcrumbs to pour out the molds

Additionally:

  • 1 packet of powdered cream pudding (+ milk and sugar)
  • 1 teaspoon of butter
  • 3 fresh figs
  • 1 teaspoon of honey
  • 1 teaspoon of water
  • fresh figs to serve (optional)

Method:
1. Puree the banana with a fork and combine thoroughly with the remaining ingredients.
2. Grease the cupcake molds and sprinkle them lightly with breadcrumbs so that they stick to the bottom and sides - shake off the excess.
3. Use a banana paste to cover the bottom and sides of the molds (it is quite sticky, so it is a good idea to do it with a spoon dipped in water).
4. Bake at 180 * C for about 20 minutes.

Additionally:
1. Prepare the pudding according to the instructions on the package.
2. Add butter to the hot pudding and mix thoroughly - set aside to cool.
3. Dice the figs and fry them with honey until they start to fall apart gently.
4. Fill the oatmeal muffins with the cream pudding and top with a portion of hot figs in honey.
5. Serve with a slice of fresh fig (optional).

Enjoy!



poniedziałek, 11 października 2021

Jesienna sałatka obfitości z figami i pieczoną dynią

Ostatnie dni to najpiękniejsze wydanie jesieni!
Jako sztandarowa jesieniara wystawiam policzki do jesiennego słońca, szuram butami w pierwszych opadłych liściach, grzeję dłonie o kubek w październikowym wietrze, otulam się ulubionymi swetrami i smakami, które o tej porze roku eksplodują prawdziwą słodyczą, także w wersji wytrawnej :)
Zapraszam Was dziś na ucztę obfitości złotej jesieni!
W menu ciepła sałatka z pieczoną dynią i batatami, a do tego chrupiąca szynka serrano, świeże, słodkie figi i soczysta, grillowana brzoskwinia.
Całość umoszczona na poduszce z liści świeżego szpinaku i skropiona odrobiną oliwy.
Tu przeplata się złota słodycz jesiennych owoców z ciepłem krągłej i bogatej w karoten królowej sezonu, tu też chrupią kawałeczki charakternego serrano, które podbija całość wędzonym aromatem.
Szynkę serrano możecie zastąpić Prosciutto lub parmeńską, a jeśli nie jadacie mięsa, możecie pominąć ten składnik i oprószyć delikatnie całość wędzoną papryką w proszku albo na chrupko podsmażyć kawałki wędzonego tofu - powinno się świetnie sprawdzić :)
To naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu danie może być lekkim obiadem, kolacją, lunchem do pracy, czy przystawką.
Pełno tu różnorodnych tekstur, smaków, aromatów i jesiennych rozkoszy otulających podniebienie ciepłem i czułością, których nigdy nie za wiele :)
























Jesienna sałatka z pieczoną dynią i figami
Potrzebujesz:

  • 300g mięsistej dyni (np. Hokkaido)
  • 1 duży batat
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 gałązki tymianku / (1/2 łyżeczki suszonego tymianku)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
Do tego:
  • 2 dojrzałe figi
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 plasterki szynki serrano
  • 2-3 garści świeżego szpinaku

Sposób przyrządzenia:
1. Dynię, bataty i cebulę obierz ze skóry, pokrój w kawałki wielkości kęsa, a cebulę w ósemki.
2. Oprósz warzywa ziołami, solą, pieprzem i skrom olejem - wymieszaj dokładnie.
3. Piecz w 180*C przez 20min.

Do tego:
1. Szynkę serrano podsmaż na 1 łyżeczce oleju na chrupko z obu stron.
2. Brzoskwinię pokrój w niezbyt duże cząstki i podsmażaj przez ok. 2 min. na tej samej patelni, co szynkę.
3. Na talerzach rozłóż szpinak i ułóż po środku pieczone warzywa.
4. Posyp całość kawałkami serrano i obłóż dookoła plasterkami świeżej figi i ciepłymi cząstkami brzoskwini.
5. Skrop delikatnie oliwą.

Smacznego!























Autumn salad with baked pumpkin and figs
Ingredients:

  • 300g of meaty pumpkin (e.g. Hokkaido)
  • 1 large sweet potato
  • 1 medium white onion
  • 2 tablespoons of oil
  • 3 sprigs of thyme / (1/2 teaspoon dried thyme)
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of sweet ground paprika
  • 1/3 teaspoon of granulated garlic
  • 1/3 teaspoon of pepper

Additionally:

  • 2 ripe figs
  • 1 peach
  • 1 teaspoon of oil
  • 3 slices of Serrano ham
  • 2-3 handfuls of fresh spinach

Method:

1. Peel the pumpkin, sweet potatoes and onions from the skin, cut into bite-sized pieces and onion into eighths.
2. Sprinkle vegetables with herbs, salt, pepper and modest oil - mix thoroughly.
3. Bake at 180 * C for 20 minutes.

Additionally:
1. Fry the serrano ham in 1 teaspoon of oil until crispy on both sides.
2. Cut the peach into small pieces and fry for about 2 minutes. in the same pan as the ham.
3. Arrange the spinach on the plates and arrange the baked vegetables in the center.
4. Sprinkle the whole with pieces of serrano and cover around it with slices of fresh fig and warm peach wedges.
5. Sprinkle the olive oil lightly.

Enjoy!




sobota, 2 października 2021

Z ŁĄKI NA TALERZ: Pomarańczowa konfitura z jarzębiną i cynamonem

Jarzębina co roku urzeka mnie swoimi koralami kontrastującymi z rdzewiejącą zielenią liści.
To jeden z tych subtelnych i pięknych znaków, że oto jesteśmy świadkami kolejnej przemiany pór roku.
W kuchni wykorzystałam ją już kilka razy, np. w tych jesiennych muffinach ale dopiero w tym sezonie zamroziłam ją zaraz po zebraniu.
Dzięki temu jarzębina straciła swój gorzki posmak i roztoczyła leśną owocowość.
Owoce jarzębiny są źródłem witaminy C, tych z grupy B, PP, K i beta-karotenu.
Pomagają w leczeniu chorób nerek i wątroby a do tego zawierają mnóstwo flawonoidów, garbników i antocyjanów - te ostatnie są sprzymierzeńcami naszego wzroku.
Zatem z jarzębiny nie tylko czerwone korale ale i pełne jesiennego aromatu przetwory! :D
A w tym roku obrodziła niesamowicie!
Kusiła mnie swoimi dużymi kiściami za każdym razem gdy ją mijałam i gdy stały się całkiem dojrzałe, zabrałam kilka garści tych pięknotek do kuchni.
Tak powstała konfitura inspirowana najbardziej złotą porą roku, a w niej energetyczne pomarańcze, stonowane jarzębinowe koraliki i otulający ciepłem cynamon.
Co prawda przygotowywanie trzeba rozłożyć na dwa dni ale obiecuję, że efekt końcowy rozłoży Was na łopatki, tak jak mnie samą!
To jeden z najbardziej przytulnych dżemów, jakie powstały w Słonecznej Kuchni w kolorze jesiennego słońca.
Intensywnie owocowy, z cynamonowym tłem, które troskliwie muska podniebienie korzennym ciepłem i z jarzębinowymi drobinkami, które dodają całości leśnej magii i niezwykłego posmaku ♥
Dopóki wdzięczą się jeszcze na drzewach i pochłaniają promienie słońca, jest czas na zebranie tych pysznych i wartościowych owoców jarzębiny z dala od ruchliwych ulic i zapakowanie ich do słoików pod postacią tej pysznej i zniewalającej smakiem konfitury.
Dobrego Października! 

UWAŻAJ!
Jarzębina zawiera toksyczny kwas parasorbinowy, który może wywołać nudności, wymioty, biegunkę. Nie jedz surowej jarzębiny!








































Pomarańczowa konfitura z jarzębiną i cynamonem
Potrzebujesz:

  • 2kg pomarańczy
  • 250g mrożonej jarzębiny
  • 1 laska cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka agaru
Sposób przyrządzenia:
1. Pomarańcze sparz i dokładnie wyszoruj.
2. Zetrzyj skórkę ze wszystkich pomarańczy i umieść ją w garnku.
3. Wykrój z pomarańczy miąższ tak, aby nie było białych błonek, usuń pestki i dodaj owoce do garnka.
4. Pomarańcze zalej wodą i zasyp cukrem - gotuj na małym ogniu do momentu, aż owoce zaczną robić się szkliste (ok.1,5h).
5. Zdejmij z palnika i odstaw na noc.
6. Na drugi dzień ponownie zagotuj pomarańcze, dodając sok z cytryny, cynamon i jarzębinę - gotuj do momentu, aż jarzębina zacznie lekko pękać.
7. Wyjmij cynamon, dodaj agar i gotuj przez 2min.
8. Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Smacznego!








































Orange jam with rowan berries and cinnamon
Ingredients:
  • 2 kg of oranges
  • 250g of frozen rowan berries
  • 1 stick of cinnamon
  • 1 cup of sugar
  • 1/2 cup of water
  • 1/2 lemon juice
  • 1 teaspoon of agar
Method:
1. Scald the oranges and scrub them thoroughly.
2. Grate the zest of all the oranges and place it in the pot.
3. Cut the orange flesh so that there are no white films, remove the seeds and add the fruit to the pot.
4. Pour the oranges with water and cover with sugar - cook over low heat until the fruit starts to become transparent (about 1.5 hours).
5. Remove from burner and set aside overnight.
6. On the second day, bring the oranges to a boil again, adding lemon juice, cinnamon and mountain ash - cook until the mountain ash starts to crackle slightly.
7. Remove the cinnamon stick, add the agar and cook for 2 minutes.
8. Put hot jam into scalded jars, close tightly and put upside down to cool.

Enjoy!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...