piątek, 26 czerwca 2020

Z ŁĄKI NA TALERZ: Przecier z piwonii

Czerwiec to zdecydowanie miesiąc piwonii.
Tak, jak w Maju dla bzu Lilaka, tak w Czerwcu dla piwonii niejeden traci głowę.
Ogrody i domowe wazony wypełniają się kulistymi pąkami w odcieniach zieleni i brązu, by za chwilę wybuchnąć różowymi, bordowymi i białymi pióropuszami płatków.
Delikatny zapach kwiatów szumi w głowie i rozjaśnia nawet deszczowy początek lata :)
Za oknem mały koniec świata zamienia pobliskie stawy w rozlewisko z wodospadem, a w kuchni przy otwartym oknie pachnie deszczem i piwoniami, które właśnie lądują w moździerzu.
Do tego cukier i odrobina soku z cytryny, tyle wystarczy, by kwiatowe płatki przemienić w aromatyczny, pyszny przecier, który idealnie sprawdzi się w wynoszeniu na kolejny poziom letnich deserów i słodkości :)
I choć smak piwonii jest bardziej wykwintny, niż róży, czy fiołków, to z pewnością przypadnie do gustu kwiatożercom.
Piwoniowy przecier można dodać do kremu do ciasta lub polewy, uzyskując różowy kolor, można dodać odrobinę do dżemu, podczas jego przygotwywania i wprowadzić małą wariację w smaku, można wmieszać jego porcję w twarożek i podać na śniadanie słodkie, lekkie grzanki kwiatowe.
Ile głów, tyle pomysłów!
Wyjmijcie zatem moździerze i przygotujcie się na upojny zapach piwonii z cukrem, póki jeszcze są! :)




























Przecier z płatków piwonii
Potrzebujesz:

  • płatki piwonii z 3 kwiatów
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki umieść w moździerzu i rozetrzyj na pastę.
2. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub soku z cytryny.
3. Przechowuj w słoiczku w lodówce.

Smacznego!








































Peony sweet puree
Ingredients:
  • peony petals of 3 flowers
  • 6 teaspoons of sugar
  • 1 tablespoon lemon juice
Method:
1. Place all ingredients in a mortar and spread to paste.
2. If necessary, add more sugar or lemon juice.
3. Store in a jar in the fridge.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...